Втора адвентна седмица: Витлеемската свещичка

4 декември 2022

Започваме втората седмица на Адвента. Една седмица на очакването отминава, ще започнем втора. На вечерната Литургия в събота, а след това и вкъщи, вече можем да запалим втората свещичка от адвентния венец – след залез-сънце вече ще живеем във Втората неделя на Адвента. И тази свещичка, както и първата, символизира запалените светилници, с които очакваме идването на Спасителя Христос. Публикуваме молитвена формула, която може да се практикува и в семейството, вкъщи, при всяко запалване на двете свещички през предстоящата седмица. Нека не палим тези светлинки само заради красотата на ритуала или заради формалното спазване на стара традиция, и нека не забравяме молитвата, защото нашето очакване на Господ трябва да бъде преди всичко молитвено очакване:

Втората свещичка от венеца на Адвента – познаваме я още с името Витлеемската свещ. Тя е свещта на универсалния призив към Спасението!

При запалването на втората адвентна свещичка
Водещ: Ела, Исусе, Ти, Който ни призова по пътищата на света, за да бъдем свидетели на Твоето Царство.
Твоето Слово ни призовава да подготвим пътя и да направим прави пътеките, освобождавайки ги от всичко онова, което е пречка пред Твоята благодат, за да извървим един плодоносен път на обръщане. Господи, покажи ни къде са мъжете и жените, които се нуждаят от нас, братята и сестрите, които да обичаме и на които можем да сме полезни!
Всички: Ела, Господи Исусе, научи ни как да приготвим пътя!

При загасването на свещичката
Водещ: Отвори сърцата ни, Господи, та в това време на очакване на Исус да съумеем да Ти отделим място в нашия живот.
Всички: Очакваме те, Исусе, със запалени светилници! Ела за света и за нас!

Източник: Parrocchia San Gerardo Vescovo
Превод: Католически новини

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар