Свети Влас

На 3 февруари Църквата почита свети Влас. Той живял през втората половина на трети и началото на четвърти век. По професия бил лекар. Станал епископ на Сивас, тогавашната столица на римската провинция Армения. Според преданието по време на преследванията на християните той се скрил в една пещера, където бил охраняван от лъвове, тигри и мечки. Птици му носели храна. Влас благославял дивите животни и ги лекувал. Ловците вече не намирали дивеч, тъй като всички животни избягали при светеца. От своята постница той ръководел епархията си.
Един ден Христос открил на Влас, че е дошъл часът за мъченическата му смърт. Въпреки охраняващите го животни, той бил хванат от ловци, които го завели пред управителя Агрикола. Понеже отказал да се покланя на идолите, бил хвърлен в затвора. Там с молитвите си спасил от задушаване един младеж, който се бил задавил с рибена кост. Чудото със спасяването на младежа породило традицията всяка година в деня на неговото възпоменание да се дава благослова на свети Влас, като пред шията се кръстосват две благословени свещи, което помага при болки в гърлото, задушаване и други гърлени болести.
Озлобен от непоколебимостта на светеца, управникът наредил кожата му да бъде разкъсана с железни гребени за вълна. Седемте жени, които събирали кръвта му, също били хванати и измъчвани. Преди да бъдат хвърлени в горящата пещ, огънят в нея загаснал и те били обезглавени. Влас бил хвърлен с други двама затворници в едно езеро, но той направил кръстния знак над водата, появил се Христос и всички излезли сухи на брега. Езичниците направили същото, но се удавили. Преди да бъде обезглавен, Влас се помолил за всички, които страдат от гърлени или други болести, да получат благодат, ако призовават името му, за да оздравеят. Глас от небето му обещал, че тази молба ще бъде изпълнена.
Почитта към св. Влас се заражда на Изток през VІ век. В Кападокия той е изобразяван заедно с отците на Църквата, а на Запад е почитан като покровител на лекарите. От ХІV в. той се числи към четиринадесетте свети помощници.

Превод: catholic-news.bg

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар