ПЪРВА СЪБОТА

Събота на изкуплението
В чест на Непорочното Сърце Мариино

Още през 1912 г. Папа Пий Х дава на онези вярващи, които в първата събота от месеца почитат Непорочното Сърце
на Дева Мария за изкупление на подигравките към нейното име и благодати, пълно опрощение при изпълненение на обичайните условия.
На 10 декември 1925 г. Богородица казва на Луция, ясновидката от Фатима: „Дъще, виж сърцето ми, оградено от тръни, с които неблагодарните хора го пробождат всеки миг с неблагодарността и равнодушието си. Поне ти опитай да ме утешиш; аз от своя страна обещавам да помагам на всички в часа на смъртта с благодатите, които са им необходими за спасението им, ако в първата събота на пет последователни месеци се изповядват, причастяват, молят Броеницата и остават при мен четвърт час, като размишляват върху тайните на Броеницата с намерението да ми окажат удовлетворение.” Размишлението може да се прави върху една или повече от тайните, отделно или заедно с Броеницата. Препоръчват се и други молитви и дела на изкупление за удовлетворение на Непорочното Сърце Мариино.

Молитва за изкупление
За съботата, посветена на Непорочното Сърце Мариино
Непорочна Господарке, всякога и вечно Дево и Богородице Марийо, ние, твоите деца идваме пред теб, за да те хвалим, да те славим и да те почитаме, най-вече обаче, за да ти окажем удовлетворение и изкупление за обидите и хулите, които безбожниците произнасят и разпространяват срещу твоето свято име и високите ти дарби. Затова ние те уверяваме и ти обещаваме:
- Колкото повече безбожниците се мъчат да счупят най-красивия скъпоценен камък от твоята корона и да отричат твоето Непорочно Зачатие:
Толкова по-твърдо вярваме, толкова по-силно и тържествено изповядваме, че ти, преблажена Дево, от първия миг на твоето зачатие си незасегната от всякакво петно на първородния грях чрез съвсем специална благодат и предпочитание на Всемогъщия и точно поради това си станала силен борец, непреодолима победителка и жената, която е стъпкала главата на змията от ада.
- Колкото повече твоите врагове те приравняват със слабия и грешен човек:
Толкова по-радостно ние те приветстваме като Пълна с благодат и Благословена между жените и вярваме, че през -целия си живот не си направила и най-малкия грях, поради което си съвършеният пример за християнски живот.
- Колкото повече неверниците се осмеляват да охулват твоята вечна девственост:
Толкова повече те славим като напълно непорочната Дева и изповядваме със светата Католическа Църква: Преди, при и след рождението на твоя божествен син ти си останалаДевица, Девица по тяло, Девица по душа, Девица, свята по тяло и душа.
- Колкото повече еднафалшива наука те уеднаквява напълно с останалите жени и отрича чудното ти плодородие:
Толкова по-безрезервно вярваме и изповядваме, че ти, преблажена , всякога чиста Дева Марийо си заченала от осенването на Светия Дух единородния Син Божи и без да загубваш блясъка на своята девственост си родила на света Исус Христос, нашия Господ и затова в цялата истина ти си и си наричана Майка на Бога и Богородица.
- Колкото повече грешниците обезценяват славата ти и искат да се освободят от господството ти:
Толкова по-възторжено ние ще възпяваме твоето блаженство, което ще ти бъде поднасяно от род в род, с толкова по-голяма готовност ще искаме да ти служим, милостива Господарке, която си отнесена с тяло и душа в Небето, поставена си за Царица над всички ангели и човеци и си увенчана с корона.
- Колкото повече невярващите се подиграват с доверието, любовта и почитта на твоите деца и ги осмиват:
Толкова повече изпълнени с доверие се обръщаме към теб във всички наши нужди и проблеми, защото ти си нашата най-добра майка, нашата загрижена помощница във всяко време, нашето най-сигурно прибежище в живота и в смъртта.

Да се помолим: Безскверно зачената Дево, света Богородице, Царице на небето и земята, обърни милостивите си очи към нас и ни помагай в борбата със силите на мрака, та като твои деца винаги да избягваме греха, да подражавем на твоите добродетели и да дойдем в твоето небесно царство. Амин.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар