Молитва за свещениците

Тайнството Свещенство е безценен дар за цялото човечество, тъй като чрез него Исус явява Своята спасителна мисия в света. Със служението на свещениците Христос прощава греховете, а в Евхаристията ни дарява вечния живот.

Господ Исус Христос поставя светия дар на тайнството Свещенство в слабите и грешни човешки сърца. От него се ползват всички, също и свещениците, пристъпвайки към изповедта и приемайки Светото Причастие. Този свят Христов дар се съдържа в „глинени съдове”(2 Кор 4, 7) и силата му произтича от Самия Христос, а не от човека.

Господ ни помага да осъзнаем, че Неговите свещеници са ненавиждани и преследвани от злото: „Ако светът ви мрази, знайте, че Мене преди вас е намразил. Да бяхте от света, светът щеше да люби своето; а понеже не сте от света, но Аз ви избрах от света, затова светът ви мрази. Помнете словото, що ви казах Аз: няма слуга по-голям от господаря си. Ако Мене гониха, и вас ще гонят; ако Моето слово спазиха, и вашето ще спазят” (Ин 15, 18-20). Злите сили искат на всяка цена да унищожат Църквата и затова с такава ненавист атакуват свещениците отвътре и отвън. Стратегията на действията им е лъжата, прикрита под вида на истина.

Всички вярващи са длъжни решително да се противопоставят на това зло с молитва и конкретни действия. Блажени Папа Йоан Павел ІІ ни поощрява: „Исус ни показа, че молитвата и постът са най-важните и най-ефективните оръжия срещу силите на злото (ср. Мф 4, 1-11) и учи Своите ученици, че някои зли духове могат да бъдат изгонени само така (ср. Мк 9, 29). Ето защо ние каним нашите читатели да откликнат на нашия спонтанен призив към молитва за свещениците и за нови свещенически звания. Нека ежедневно се молим за свещениците в нашите енории, насърчени от думите на Исус Христос, записани в Дневника на Света Фаустина: „Поверявам ти два бисера, които са много скъпи на моето сърце: това са душите на свещениците и на монасите. За тях се моли специално. Тяхната сила се намира във вашето самопожертвование. Молитви, пост, умъртвление, работа и всички страдания ще съединяваш с Моята молитва, пост, умъртвление, работа и страдание; тогава те ще имат сила пред Моя Отец.” (Дневник 531).

Ден, посветен на свещениците

Денят, посветен на свещениците се състои в това, че в първия четвъртък или първата събота от всеки месец чрез ръцете на Мария на Спасителя се принасят в жертва Светата Литургия и Причастието, всички молитви и добри дела от същия ден в полза на свещениците и кандидатите за свещенство от цял свят, за да ги освети Христос и да ги направи свещенци според Своето Сърце.
Ако не е възможно участието в Светата Литургия и приемането на Светото Причастие в деня на свещениците, те могат да бъдат пожертвани в неделята след този ден. Който иска да направи повече, може да подарява всяка събота на свещениците.
Това е невероятно голям и свят апостолат за всички: за младежите, за болните …! Колкото повече жертви даваш, толкова по-свети ще стават свещениците.

Молитва за деня на свещениците

Божествени Спасителю Исусе Христе, Ти повери цялото Си спасително дело, избавлението и спасението на света на свещениците, Твоите заместници. Чрез ръцете на Твоята пресвята майка Ти поднасям в жертва днешния ден: всички молитви, дела, радости, жертви и страдания за освещаването на Твоите свещеници.
Дари ни истиннски свети свещеници, които са разпалени от пламъка на Твоята любов, които не искат нищо друго освен Твоята най-голяма слава и спасението на душите ни. Предпази ги от всички опасности отвътре и отвън и насочвай особено онези, които пренебрегват добродетелите си и застрашават светия си свещенически идеал.
Мария, добра майко на свещениците, приеми всички свещеници под Твоята специална закрила и води с добрата си майчина ръка също и бедните, заблудени свещеници, които са изневерили на възвишеното си призвание, за да станат отново добри пастири. Амин.

Моли често:

Исусе, Спасителю на света, освети Твоите свещеници и кандидатите за свещенство.
Мария, Царице на свещениците, моли се за нас; измоли ни много свети свещеници.

Молитва за духовни звания

Боже мой, вложи в много души на деца и младежи обич към духовно звание и стремеж към свещенство. Помогни им да останат верни на този зов и стори в нашата епархия никога да не липсват достойни и свети свещеници. Амин.

Превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар