Думите за този месец

ДУМИ ЗА ЖИВОТ

Март 2018 г.

Покажи ми, Господи, Твоите пътища и научи ме на Твоите пътеки. (Пс. 24:4)

Цар и пророк Давид, авторът на този псалм, е в беда, потиснат е от мъка, чувства се в опасност от враговете си. Търси пътя, за да излезе от тази болезнена ситуация, но в това търсене изпитва своята немощ.
Тогава издига очите си към Бог, който винаги е защитавал Своя народ и Го призовава с надежда да му помогне.
Думите за живот за този месец изтъкват неговото желание да познава пътищата и пътеките на Господа, като светлина за неговите избори, особено в трудните моменти.
Покажи ми, Господи, Твоите пътища и научи ме на Твоите пътеки.
Ние също трябва да правим избори, да взимаме решения за нашия живот, които обхващат нашата съвест и цялото ни същество. Понякога има много възможни пътища пред нас и се колебаем кой е най-добрият, друг път ни се струва, че няма път…
Да търсим пътя, за да вървим напред, е дълбоко човешко и понякога имаме нужда да потърсим помощ от някой, който смятаме за приятел.
Християнската вяра ни позволява да имаме приятелство с Бог: Той е наш Баща, Който познава добре нашата вътрешност, и обича да ни придружава по нашия път.
Той ден след ден кани всеки един от нас, да тръгне свободно в едно приключение, с компасът на любовта без интерес, към Него и към всички Негови синове и дъщери.
Пътищата и пътеките са възможност за среща с други пътуващи, за откриване на нови цели, които да споделим с другите. Християнинът никога не е изолирана личност, а е част от един народ, пътуващ към изпълнението на плана, който Бог Отец има за човечеството и който Исус ни откри, с думите и с целия си живот: вселенското братство, цивилизацията на любовта.
Покажи ми, Господи, Твоите пътища и научи ме на Твоите пътеки.
А пътищата на Господ са дръзновени и понякога изглеждат на ръба на нашите възможности, като въжени мостове между скални стени.
Те представляват предизвикателство за нашите егоистични навици, предубеждения, лъжливо смирение, и ни откриват хоризонтите на диалога, на среща, на усилия за общото благо. Преди всичко изискват от нас винаги нова любов, която има за основа скалата на любовта и верността на Бог към нас, способна да прощава. Такава любов и от наша страна, е неизбежно условие, за да можем да изграждаме отношения на справедливост, на мир между хората и между народите. Дори и свидетелството на едно просто дело на любов, ако е истинско, може да осветли пътя в сърцето на другия човек. В Нигерия, по време на една среща, присъстващите споделят личните си преживявания относно живот според Евангелието. Едно момиченце на име Мая, разказва: „Вчера, докато играех, едно дете ме блъсна и паднах. Каза ми „извинявай“ и аз му простих.“
Тези думи докоснаха сърцето на един мъж, на когото бащата беше убит. Той сподели: „Гледах Мая. Ако тя, която е дете, може да прости, тогава и аз мога да направя същото“.
Покажи ми, Господи, Твоите пътища и научи ме на Твоите пътеки.
Ако искаме на нашия път да се доверим на един сигурен водач, да си припомним, че Исус каза за Себе Си: „Аз съм път“ (Йоан 14:6). Киара Лубик, обръщайки се към младежите събрани в Сантяго де Компостел, по време на Световна младежка среща през 1989 година, ги насърчи с тези думи:
„(…) Определяйки Себе Си като „път“, Исус искаше да каже, че трябва да вървим по пътя, който извървя Той (…). Може да се каже, че пътят извървян от Исус, има име: любов (…). Любовта, която живя Исус и която Той донесе е специална и единствена. (…) Това е същата любов, която гори в Бог. (…) Но кого да обичаме? Естествено, да обичаме Бог е нашето първо задължение. Но след това: да обичаме всеки човек. (…)
От сутрин до вечер, всяко отношение с другите хора, трябва да бъде пропито от тази любов: в къщи, в университета или в училище, на работа, на спортно игрище, през ваканцията, в църква, на улицата, трябва да намираме възможности да обичаме другите като себе си, като виждаме Исус в тях, не пропускайки никого, а всички да обичаме първи. (…) Да навлезем колкото е възможно по-дълбоко в душата на другия, за да разберем наистина проблемите му, неговите нужди, неговите трудности и радости, за да можем да споделяме с него всяко нещо. (…) По някакъв начин да станем другия. както Исус, който е Бог и от любов стана човек като нас. Така ближният се чувства разбран и подкрепен, защото има кой да носи тежестите заедно с него и споделя неговите радости.
„Да живеем другия“, „да живеем другите“: това е голям идеал, това е нещо превъзходно (…)“.

Летиция Магри

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар