Св. Гертруда

Света Гертруда от Хелфта или Гертруда Велика (6.1.1256, Тюрингия – 17.11.1302, Хелфта) е немска монахиня и мистичка. На петгодишна възраст била дадена в цистерцинския манастир в Хелфта, където лично игуменката се грижела за възпитанието и. Когато пораснала, тя също станала монахиня. Била високообразована и талантлива. Превела на немски части от Светото Писание.

На 26 г. получила видение, в което Исус я повикал да го последва. Той я прехвърлил при себе си през трънен плет, като и казал: „Досега ти яде с враговете ми от прахта на земята и отпи наколко капки от сока на тръните и. Ела при мен – аз ще те опияня с потока на моето божествено блаженство.“ През следващите години тази мистична връзка с Христос се задълбочила и развила.

Двете най-забележителни произведения на Св.Гертруда са „Legatus divinae pietatis“, в което тя описва получените от нея откровения и „Exercitia spiritualia“, където в художествена и поетична форма обобщава всичките си религиозни познания, живота и преживяванията си.

По време на Контрареформацията през ХVІ в. произведенията получили широко разпространение предимно в романоезичните страни и достигнали чак до Южна Америка.

Гертруда от Хелфта е провъзгласена за светица през 1678 година. Църквата я възпоменава на 16 ноември.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар