І.2.5. 12 дни за освобождаване от духа на света: 5. Пети ден

Еротика

Днес светът иска да обяснява всичко с половете. За него нищо вече не е свято и той омърсява дори и най-благородното. Непрестанно с образ или думи се търси да бъде подбудена у човека най-низката страст.
А ученикът на Христос знае, че всяка истинска любов идва от Бога и затова трябва да е чист и свят. „Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога“ (Мт 5, 8).

Размишление: Трудно е за нас да запазим получените от Бога благодати из “Трактат за истинската набожност към Пресветата Дева“ – от точка (87) до (89)

Изискването на Исус към нас: „Слушали сте, че бе казано на древните: „не прелюбодействувай“. Аз пък ви казвам, че всеки, който поглежда на жена с пожелание, вече е прелюбодействувал с нея в сърцето си. И ако дясното ти око те съблазнява, извади го и хвърли от себе си; защото по-добре е за тебе да погине един твой уд, а не цялото ти тяло да бъде хвърлено в геената огнена. И ако дясната ти ръка те съблазнява, отсечи я и я хвърли от себе си; защото по-добре е за тебе да погине един твой уд, а не цялото ти тяло да бъде хвърлено в геената“ (Мт 5, 27-30).
Исус за живот след Възкресението: „Заблуждавате се, като не знаете Писанията, ни силата Божия;
защото при възкресението нито се женят, нито се мъжат, но пребъдват като Ангели Божии на небесата“ (Мт 22, 29-30).

Молитва: Всемогъщи, милостиви Боже, погледни милостно на нашите молби и освободи сърцата ни от изкушенията на зли помисли, за да станем достойно жилище на Светия Дух. Господи, просветли с огъня на Светия Дух нашите сетива и сърца, така че да ти бъдем угодни с целомъдрено тяло и чисто сърце. Амин.
(Молитви с различни намерения)

Духовно четиво: „Подражание на Христа“ част І, гл.6: „За безредните пориви“

Превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар