І.2.6. 12 дни за освобождаване от духа на света: 6. Шести ден

Гордост на духа

Как се заблуждава светът с всяка измама, стига само да е представена като наука! Човекът от света иска да е част от учените и се осмелява да осмива Божите откровения в името на една такава наука.
Ученикът на Христос знае обаче, че между вяра и истинска наука никога не може да съществува противоречие; затова с вяра той се прекланя смирено пред божествените тайни.

Размишление: “Трактат за истинската набожност към Пресветата Дева“: т. (64)- „Необходимостта от почитта към Мария често е неразбрана“ и т. (93) – „Арогантните почитатели на Мария“

Свети Павел за горделивостта: „Не обезуми ли Бог мъдростта на тоя свят? Понеже светът със своята мъдрост не позна Бога в премъдростта Божия, Бог благоволи да спаси вярващите с безумството на проповедта… Защото онова, що е безумно у Бога, е по-мъдро от човеците, и онова, що е немощно у Бога, е по-силно от човеците. Гледайте, братя, какви сте вие, призваните: не мнозина сте мъдри по плът, не мнозина силни, не мнозина благородни; ала Бог избра онова, що е безумно на тоя свят, за да посрами мъдрите; Бог избра онова, що е слабо на тоя свят, за да посрами силните; Бог избра онова, що е от долен род на тоя свят и е унижено, и това, що е нищо, за да съсипе онова, що е нещо, – та никоя плът да се не похвали пред Бога. От Него сте и вие в Христа Исуса, Който стана за нас премъдрост от Бога, и правда, и освещение, и изкупление (1 Кор 1, 20-21; 24-30)

Молитва: Всемогъщи, вечни Боже, остави да пораснат в нас вярата, надеждата и любовта и за да можем да заслужим това, което обещаваш, направи да обичаме това, което повеляваш. Амин.

Духовно четиво: „Подражание на Христа“, ч. ІІІ, гл. 43: „Против суетната светска наука“Превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар