І.2.8. 12 дни за освобождаване от духа на света: 8. Осми ден

Хедонизъм

Мания за удоволствия е обхванала света и той не може да се насити на шум и веселби, за да се скрие от вътрешната си празнота.
Християнинът не презира истинската радост; но неговата радост идва отвътре. Затова не изпитва нужда да се опива непрекъснато от нови наслади.

Размишление върху: “Трактат за истинската набожност към Пресветата Дева“ от (188) до (190)

Исус за стремежа към наслада: „Някой си човек беше богат, обличаше се в багреница и висон и всеки ден пируваше бляскаво. Имаше тъй също един сиромах, на име Лазар, който струпав лежеше при вратата му и петимен беше да се нахрани от трохите, що падаха от трапезата на богаташа, и псетата прихождаха, та ближеха струпите му. Умря сиромахът, и занесоха го Ангелите в лоното Авраамово; умря и богаташът, и го погребаха; и в ада, когато беше на мъки, подигна очите си, видя Авраама отдалеч и Лазаря в лоното му и, като извика, рече: отче Аврааме, смили се над мене, и прати Лазаря да намокри края на пръста си във вода и да ми разхлади езика, защото се мъча в тоя пламък. Авраам пък рече: чедо, спомни си, че ти получи вече доброто си приживе, а Лазар – злото: сега пък той тук се утешава, а ти се мъчиш“ (Лк 16, 19-26).

Предупреждението на св. Яков Апостол: „Дойдете сега вие, богатите; плачете и ридайте за бедите, които идат върху вас. Богатството ви изгни, и дрехите ви молци изядоха. Златото ви и среброто ръждяса, и ръждата им ще бъде свидетелство против вас и ще изяде плътта ви като огън“ (Як 5, 1-3)

Молитва: Всемогъщи Боже, молим Те, дай ни винаги да търсим духовното и да говорим и вършим това, което Ти е угодно. Амин.

Духовно четиво: „Подражание на Христа“ част І, гл. 24: „За Божия съд и наказанието на грешниците“

Превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар