II.1. Втора част. Първа седмица: Стремеж към себепознание

Втората част от 33-дневната подготовка за пълното посвещаване на Исус чрез Мария обхваща три седмици.

Свети Луи-Мари казва: „През първата седмица трябва да жертвате всички ваши молитви и духовни упражнения, за да измолите себепознание и разкаяние за греховете си; и всичко това трябва да правите в дух на смирение.“
„Най-хубавите ни постъпки обикновено са развалени от лошата ни същност…, от първородния грях и нашите лични грехове… Затова, ако желаем да постигнем съвършенството, което може да се получи само като се съединим с Исус Христос, трябва да зачеркнем това, което е лошо у нас…:

През тази седмица се молим на Светия Дух за просветление с думите: `Господи, направи да видя` или `Господи, дари ми себепознание`. След това търсим прибежище в Божията Майка и я молим за тази голяма благодат, която е предпоставка за всички други благодати. Всеки ден молим Литаниите към Св.Дух, „Звездо морска светла“ и Лоретанските литании“.

Размишленията през тази седмица трябва да показват опустошенията, причинени в душите ни от греха. Пълното посвещаване на Дева Мария е всъщност лесен, кратък, сигурен и съвършен път за съединение с Исус Христос, но не можем дори да стъпим на този чудесен благодатен път, без да сме се убедили в нашата мизерия и безсилие.

Ежедневен план за първата седмица:

Всеки ден се молят следните молитви:
- Литании към Свети Дух
- „Звездо морска светла“
- Лоретанските литании

(Тези молитви могат да се намерят в “Трактат за истинската набожност към Пресветата Дева“

Духовни упражнения: размишление, изпит на съвестта, упражнение в добродетели: акт на разкаяние за греховете ни, акт на себепрезиране; отказ от собствената воля. Всичко правим в съединение с Мария. От нея се надяваме на светлина за себепознание и само в нейните нозе можем да видим дълбоката си мизерия, без да бъдем обезкуражени.

Молитвата, която се моли всеки ден през първата седмица преди размишлението:

О, Мария, непорочна Невеста на Светия Дух, Майко на Исус и моя Майко, моя Господарка и Царица! Искам да ти се отдам изцяло, чрез теб искам да принадлежа напълно на Исус. Измоли ми от Светия Дух светлина и сила, за да опозная себе си и да се разкая от сърце за всички мои грехове от чиста любов към Бога.

Превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар