ІІ.1.6. Първа седмица – шести ден

Леност

Леността почти винаги се подминава или не се взема насериозно, въпреки че тя е един от седемте смъртни гряха. Много сме отпуснати, за да се потрудим сериозно за собственото си спасение и мълчим за спасението на ближните, чиито души Бог ще изисква от нас. Но „царството небесно бива насилвано и насилници го грабят“ (Мт 11, 14).

Размишление: „Писмо до приятелите на Кръста“ т. (2) Насърчаване на приятелите на Кръста

Мързеливият слуга в Евангелието: „Пристъпи и оня, който бе взел единия талант, и рече: господарю, аз те знаех, че си жесток човек: жънеш, дето не си сеял, и събираш, дето не си пръскал;
и като се уплаших, отидох, та скрих таланта ти в земята; ето ти твоето.
А господарят му отговори и рече: лукави и лениви рабе! Ти знаеше, че жъна, дето не съм сеял, и събирам, дето не съм пръскал;
затова трябваше парите ми да внесеш на банкерите, а аз, като дойдех, щях да си прибера своето с лихва;
вземете, прочее, от него таланта и го дайте на оногова, който има десет таланта;
защото всекиму, който има, ще се даде и преумножи, а от оногова, който няма, ще се отнеме и това, що има;
а негодния раб хвърлете във външната тъмнина: там ще бъде плач и скърцане със зъби. Като рече това, извика: който има уши да слуша, нека слуша!“ (Мт 25, 24-30)

Молитва: Всемогъщи вечни Боже, направлявай действията ни според Твоята воля, така че да преливаме от добри дела в името на Твоя възлюбен Син. Насочи към Теб сърцата на Твоите слуги и разгори в тях пламъка на Твоя Дух, за да бъдат намерени в силна вяра и богати с плодове на добри дела.

Духовно четиво: „Подражание на Христа“ част ІІІ, гл. 49 „За вечния живот и многото блага, обещани на войните“

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар