Блажени отец Алоис Андрицки

„Но ние знаем: нищо не става случайно… Бог ни води навсякъде! А това не винаги е прав и удобен път! Но всеки път води към добрата цел, когато се довериш на Божието водачество…“

Блажени Алоис Андрицки

Блажени Алоис Андрицки е роден на 2 юли 1914 г. в Радибор, в семейство на сорби (Бел. прев.: славянски народ, населяващ източните части на Германия). След завършване на гимназията започнал да учи богословие, като братята си. Ръкоположен е за свещеник на 30 юли 1939 г., в катедралата на Бауцен. След това получил място като каплан в Хофкирхе, Дрезден. Посветил се на работата с деца и младежи, бил духовен наставник на дрезденския момчешкия хор и на социалната органзация „Колпинг“.

На 21 януари 1941 г. бил задържан от Гестапо по обвинение в „коварни атаки срещу държавата и партията“. На 02.10.1941 г. бил изпратен в концлагера Дахау и заведен под затворнически номер 27829. По време на транспортирането до лагера о. Андрцки се запознал с отеца-бенедиктинец Маурус Мюнх от Трир. Двамата си обещали никога да не се оплакват в концлагера, никога да не потъпкват академичната си чест и да не забравят нито за миг свещеническото си призвание. Андрицки останал верен на това обещание. Той помагал на затворените си другари с каквото можел.

Тежката работа и гладът изтощили тялото му. Отец Мюнх писал по-късно на майка му: „Вашият син премина през истинско мъченичество. Дълго се бори със стомашно разстройство, предизвикано от глада. Като лекарство имаше само обикновени въглища; нищо друго. Появи се и сърдечна слабост и флегмони на краката, които бяха страшен гноен пожар.“ Освен това в края на 1942 г. Андрицки се разболял и от тиф.

На 19 януари 1943 г. отишъл в болницата на концлагера. На смъртния одър помолил за тайнството на болните. В отговор на това болногледачът го умъртвил с отровна инжекция. Било 3 февруари 1943 година.

Отец Алоис Андрицки е обвен за блажен на 13 юни 2011 г., по време на понтификална литургия в катедралата на Дрезден – Хофкирхе.

Подбор и превод: catholic-news.bg

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА „ЦЪРКВА В ОКОВИ“

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар