Блажени отец Карл Ламперт

Блажени Карл Ламперт е роден на 9 януари 1894 г. в Гьофис, Австрия, в бедно, но набожно селско семейство. След завършване на следването си бил ръкоположен за свещеник на 12 май 1918 г. До 1930 г. работил като каплан в Дорнбирн, където бил много обичан заради веселия си характер. От 1930 до 1935 г. следвал църковно право в Рим. След завръщането му в Инсбрук бил натоварен със задачата да наблюдава изграждането на църковния съд.
На 15 януари 1939 г. бил назначен за генерален викарий на епархия Инсбрук и по този начин – за заместник на диоцезалния епископ на Инсбрук, Руш.
В трудното време, настъпило за Църквата в Австрия след присъединяването на страната към Германия, отец Ламперт бил в първите редици на борбата. Той протестирал смело и се борел, излагайки се на риск.
През март 1940 г., заради протеста му срещу изземването на манастира на вечното обожаване в Инсбрук, той бил задържан и престоял няколко дни в ареста. В края на март отново бил арестуван заради предаване по Радио Ватикана за преследването на Католическата църква в Инсбрук и Форалберг. На 5 юли 1940 г. отец Ламперт бил арестуван за трети път за съставянето на некролога на отец Ото Нойрурер, убит в концлагера Бухенвалд. Карл Ламперт бил изпратен на 25.08.1940 г. в концлагера Заксенхаузен, където бил подложен на тежка физическа работа и глад и на неколкократни опити за умъртвяването му. Сили да издържи в тези ужасни условия получавал от вярата и от доверието си в Бог. Един от затворените с него в лагера му прошепнал веднъж: „Mar¬ty¬res sumus“ (Ние сме мъченици), на което отец Ламперт отвърнал: “in Christi nomine pro eccle¬sia” (в името на Христос за Църквата).
След три месеца, на 15 декември 1940 г., отец Карл Ламперт бил прехвърлен в лагера Дахау, където бил държан още осем месеца. Бил много обичан сред свещениците, които също били затворени там. На 1 август 1941 г. бил освободен, но изселен от родното си място. Било му наредено да отиде в Померания. Отец Ламперт заживял в Щетин (днес в Полша – Шчечин) и бил зает с пасторална дейност.
Към него бил прикрепен сътрудник на Гестапо, който имал за задача да го въвлече в шпионаж. Отец Ламперт не се съгласил, но въпреки това агентът предал лъжлив уличаващ протокол. Въз основа на това на 4 февруари 1943 г. Карл Ламперт и още 40 свещеници и монахини от Щетин и околността били арестувани. В затвора последвали разпити и мъчения. Но отец Ламперт не изменил на вярата си и на Църквата.
На 20 декември 1943 г. бил осъден на смърт, но присъдата била отменена, тъй като преди да я подпише, председателстващият съдия се застрелял от угризение на съвестта.
И втората смъртна присъда била отменена поради формални недостатъци. Третата и окончателна смъртна присъда за Карл Ламперт е издадена на 08.09.1944 г.
От времето, прекарано от отец Ламперт в затвора, са запазени много негови писма, които говорят за големи вътрешни борби и страдания, но също и за впечатляващо свидетелство на отдаденост на Божията воля.
Отец Ламперт е гилотиниран на 13 ноември 1944 г. в затвора в Хале/ Заале.
Обявен е за блажен на 13 ноември 2011 г. от кардинал Анджело Амато, в енорийската църква „Св. Мартин“, в Дорнбирн, където е бил каплан.

Блажени отец Карл Ламперт, моли се за нас!

Подбор и превод: catholic-news.bg

(Следва)

„ВСИЧКО ОТ „ЦЪРКВА В ОКОВИ“

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар