Блажени отец Мирослав Булешич

Мирослав Булешич, хърватски свещеник, загинал мъченически през 1947 г., е роден на 13 май 1920 г. в Чабруничи, Истрия, по това време в Италия, сега в Хърватска.Завършил семинарията в Копер, Словения, и Папския Грегориански университет в Рим.
През 1943 г. се завърнал в родината, където бил ръкоположен за свещеник и назначен за настоятел в село Бадерна. В тежките условия, когато на по-ов Истрия военни действия се водели от три военни сили – немската и италинаската армия и югославските партизани, той се стараел да изпълнява задълженията си и казвал: «Аз съм католически свещеник и раздавам светите Тайнства на всички, които ме помолят за тях, и на хървати, и на немци, и на италианци.»
През 1945 г. служил като свещеник в Канфанар, от 1946 г. започнал да преподава в семинарията в Пазин. След идването на комунистите на власт и започнатите от тях репресии против Католическата църква постоянно получавал заплахи от тях. На 24 август 1947 г. прокомунистически настроената тълпа нахлула в енорийския дом в Ланишче и убила Булешич. Вестник L’Osservatore Romano публикувал следното съобкщение: «След като отслужил Тайнството Миропомазание, отец Булешич бил безмилостно убит от комунистите. Целият бил покрит с кръв. Извикал два пъти: «Исусе, приеми душата ми.» След това убиецът прерязал гърлото му с нож. Кръвта на мъченика плиснала по стените и пода.»
Мирослав Булешич бе причислен към лика на блажените на 28 септември 2013 г. в Пула, на Литургия, председателствана от кардинал Анджело Амато. Присъствали са всички хърватски епископи, над 670 свещеници и 17000 поклонници. По време на молитвата Ангел Господен на 29 септември 2013 г. Папа Франциск каза: „Нека се радваме, че вчера в Хърватска бе провъзгласен за блажен Мирослав Булешич, , епархиен свещеник, загинал мъченически през 1947 година. Да прославим Господа, който дава на беззащитните сили, за да станат изключителни свидетели.“

Превод: catholic-news.bg

(Следва)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар