Блажени Владимир Гика

Владимир Гика е румънски католически свещеник, репресиран от комунистите. Роден е на 25 декември 1873 г. в Константинопол. Прозхожда от княжески род, повечето от чиито представители били владетели на Молдова и Влашко. Негов дядо е последният княз на Молдова – Григорий Гика. Баща му Владимир бил министър в двора на султана. Цялото семейство изповядвало православната вяра.

През 1878 г. семейството се преместило в Тулуза, за да даде на децата си добро европейско образование. Самия Владимир родителите подготвяли за дипломат.

Владимир Гика учил в Тулуза, Париж и в Румъния, а по-късно в Папския университет на св. Тома Аквински в Рим.

През 1902 г. преминал в католицизма, което предизвикало скандал в семейството му. Смяната на вярата на принц Гика означавало на практика отказ от всички привилегии, полагащи му се по рождение. Но то съвпадало с желанието му да сподели живота на бедните.

Владимир Гика се завърнал в Румъния, където се посветил на делата на милосърдие. Открил първата безплатна болница в Румъния и първата Бърза помощ. Поставил основата на католическата благотворителна дейност в страната. По време на Балканската война се грижел за ранениете и болните.

На 7 октомври 1923 г. бил ръкоположен за свещеник в Париж и служил във Франция до 1939 година. През 1931 г. получил от Папата почетното звание апостолически протонотарий. През 1939 г. се върнал в Румъния, където продължил да служи като свещеник и да се занимава с благотворителност.

На 18 ноември 1952 г. бил арестуван от комунистическата власт в Румъния по обвинение в шпионаж в полза на Ватикана и осъден на три години лишаване от свобода в затвора Жилава, където бил подлаган на изтощителни разпити, изтезания и побой. Жестокото отношение към него довело до смъртта му в затвора на 16 юни 1954 година.
Владимир Гика е обявен за блажен на 31 август 2013 г. в Букурещ от кардинал Анджело Амато.

Превод: catholic-new.bg

Вж. подробен материал на сайта на Католическата Екзархия БЕАТИФИКАЦИЯ НА ВЛАДИМИР ГИКА: МЪЧЕНИК НА ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА

(Следва)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар