Божи Слуга Даниел Даяни, SJ, Божи Слуга Марк Куни, семинарист, Божи Слуга Стефан Курти

Божи Слуга Даниел Даяни, SJ

Отец Даниел Даяни е роден на 2 декември 1906 г. в Блиништ, Албания. През 1926 г. постъпил в новициата на Ордена на йезуитите. Следвал философия в Торино, Италия. Ръкоположен за свещеник на 15 юли 1938 година. След това преподавал латински, гръцки, както и математика в Папската семинария в Шкодра, ръководена от отците-йезуити. През 1945 г. бил избран за ректор.
Бил арестуван на 31 декември 1945 г., заедно с отец Джовани Фаусти. Осъден на смърт и екзекутиран на 4 март 1946 година.

Божи Слуга Марк Куни, семинарист

Марк Куни е роден на 30 септември 1930 година. Следвал богословие в Папската семинария в Албания. Тайно основал Съюза на католическите студенти в Албания като опозиция на комунистите, които целели да разрушат Църквата. Когато организацията била разкрита, той бил арестуван, разпитван и изтезаван. На процеса заявил: „Не е вярно, че съм извършил престъпление. Аз съм против убийството. Създадената организация е опозиционна, но в рамките на демократичния фронт. Срещите, разпространението на позиви и изборите са ставали без знанието на брат Джовани Фаусти и брат Даниел Даяни, които не знаят за съществуването на тази организация.“ Бил разстрелян заедно с о. Даяни и о. Фаусти извън гробището на Шкодра. Последните му думи били: „Прощавам на тези, които ме съдиха и ми дадоха смъртна присъда и на тези, които ще ме убият. Слава на Христос Цар! Да живее Албания!“
Когато майка му получила вестта, че е убит, казала: „Сега моят Марк стана свещеник.“

Божи Слуга Стефан Курти

Стефан Курти е роден на 24 декември 1898 г. във Феризово (Урошевац), Косово. Ръкоположен за свещеник на 13 май 1924 г. Започнал да следва първо в родината си, след това продължил образованието си в Грац, Фелдкирх и Инсбрук, а след това и в Рим. Дълго време бил енорийски свещеник В Дяково (Косово). От 1936 г. бил енорист в Тирана. След установяването на комунизма в Албания му предложили да оглави църква, отделена от Ватикана, но той отказал. Бил арестуван на 28 октомври 1946 г. и държан в затвора в Тирана и в Бурел.
Бил осъден на смърт, но присъдата му била заменена с 20 години лишаване от свобода. След освобождаването му на 2 май 1963 г., бил изпратен на принудителен труд.
През 1970 г. комунистите нарочно изпратили при него една жена, която уж искала да кръсти сина си. Отец Стефан Курти не отказал тайнството, но веднага след това бил арестуван и осъден на смърт. Бил екзекутиран на 20 октомври 1971 година.

Подбор и превод: catholic-news.bg

(Следва)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар