Кардинал Франсоа Ксавие Нгуен ван Туан – „свидетел на надеждата“

Франсоа Ксавие Нгуен Ван Туан е архиепископ на Сайгон и кардинал на Католическата църква, репресиран от комунистическото правителство на Виетнам. Името му е комбинация от западната традиция (името Франсоа Ксавие преди фамилията Нгуен) и виетнамската (Ван Туан е личното му име, то стои след фамилията). Роден е на 17 април 1928 г. в Хюе, Виетнам. През 1941 г. постъпил в семинарията An Ninh Minor Seminary. Бил ръкоположен за свещеник на 11 юни 1953 г. и продължил да следва още шест години в Рим. От 1959 до 1967 г. бил ректор на семинарията на Ня Чанг. През 1967 г. бил избран и ръкоположен за епископ на Ня Чанг.
На 24 април 1975 г. бил посочен за коадютор на архиепископа на Сайгон и титулярен епископ на Вадези. Като нов епископ на Сайгон Нгуен Ван Туан бил известен с вярата си. Бил арестуван от комунистическото правителство на страната и изпратен в изправителен лагер за 13 години, девет от които прекарал в изолация. Докато бил държан там, той тайно изпращал послания на народа си на късчета хартия. Тези кратки размишления били преписвани на ръка и разпространявани сред виетнамската общност. По-късно били събрани и отпечатани в книгата „Път на надеждата“. Молитвити, които Ван Туан написал в изгнание са събрани в друга книга – „Молитви на надеждата“.
Бил освободен на 21 ноември 1988 г., но принуден да напусне страната. Приет е от Папа Йоан-Павел ІІ във Ватикана, където от 1994 г. започва да ръководи Папския съвет за справедливост и мир. Занимавал се предимно с въпроса за дълга на развиващите се страни. На 21 февруари 2001 г. е приет в кардиналската колегия като кардинал-дякон. След седмица виетнамското външно министерство облекчило ограниченията и кардиналът можел да влиза в родината си като чуждестранен гост.
Нгуен Ван Туан умира на 74-годишна възраст от рак на 16 септември 2002 г. в клиника в Рим.
Делото за беатификация било тържествено открито на 22 октомври 2010 г.в Рим. На 6 юни 2013 г. Папа Франциск го определи като „свидетел на надеждата“.

Подбор и превод: catholic-news.bg

(Следва)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар