Евхаристичното чудо във Фаверне, Франция (1608 г.)

В навечерието на Петдесетница монасите от Фаверне (Франция) решили да изложат Светото Причастие за публично обожаване. През нощта избухнал пожар в църквата, който разрушил олтара и литургичните съдове, но Монстранцата с Хостията била намерена няколко дни по-късно – напълно запазена, тя витаела из въздуха.
И до днес чудесната Хостия все още се пази и всяка година е почитана от много поклонници.

През ХVІІ в. ученията на Лутер и Калвин намерили много последователи във Франция, тъй като предлагали на аристокрацията и на католическото духовенство много материални предимства. Това разколебало вярата и довело до голяма несигурност и в манастирите. Във Фаверне имало едно бенедиктинско абатство, в което монасите се били отдалечили много от правилата на своя основател. Те почитали само Мадоната от Нотр Дам ла Бланш, известна в цялата околност като чудотворна. На нея се дължали много чудеса, между тях и съживяването на две некръстени деца.

През 1608 г., в навечерието на празника Петдесетница, монасите решили да изложат Пресветото Тайнство за обожание. Тъй като Монстранцата била доста широка, монасите сложили в нея две хостии. Когато привършили вечерните молитви, братята оставили Монстранцата върху временния олтар. На следващата сутрин, при отварянето на църквата, те видели, че вътре има пожар. Църквата била пълна с пушек, а олтарът бил изгорял. Всички монаси дошли бързо, за да спасят Светото Причастие. След като пушекът се разнесъл, за свое най-голямо учудване те видели, че Монстранцата се носи из въздуха невредима, със Святото, което било в нея.

Веднага се събрала голяма тълпа от хора, които дошли да видят чудото. Монасите не знаели какво да правят с носещата се из въздуха Монстранца, затова потърсили съвет при монасите-капуцини във Везул. Те веднага направили нов олтар под витаещата Монстранца, която на първата Литургия, когато свещеникът вдигнал Хостията, се спуснала върху олтара. След като приключило каноничното дело, чудото било обявено за автентично евхаристично чудо на 10 юли, от архиепископа на Безансон.

На 13 септември архиепископът на Роди, който бил същевременно и апостолически пратеник в Брюксел, информирал Папа Павел V за чудото, така че била издадена була за индулгенции. Чудото оживило отново вярата на много хора. През 1862 г. Конгрегацията за ритуалите разрешила въвеждането на празник за чудото. През 1908 г. били чествани три века от случилото се, с голям национален евхаристичен конгрес. И днес реликвата на една от двете хостии може да бъде обожавана. Другата била унищожена от френските революционери през 1794 г., след като била подарена на църквата в Дол.

Източник: http://www.miracolieucaristici.org

Превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар