„Църква в окови“ – поредица на catholic-news.bg. Въведение

Съществува опасност, когато говорим за времето на някоя диктатура, да виждаме в него само насилието, лъжата, варварството. Би било фатално, ако заради този ужас не забележим цялата действителност и ако поради отприщването на жестокостта се усъмним в човешкото приятелство и преданост към Бога на тези, които са му останали верни. Ако погледът ни остане фиксиран само върху тъмната страна, това би означавало, в известен смисъл, победа за палачите.

През времето на нацизма и при комунистическия режим е имало много християни, които са платили със свободата и с живота си за решителния си отказ да им служат, както и за непоколебимостта си във вярата. Хора, които, макар и оковани, са извоювали огромна победа над страха и конформизма, над пропагандата и лъжата. Хора, които с риск за живота си се съпротивлявали в убийствените условия на лагерите и затворите срещу опитите за унищожаване и обезличаване на човека с най-прости жестове – като помагали на болните или им давали от хляба си. Хиляди хора, които намерили в себе си силата зад бодливата тел да проявят знака на истинска човечност и извършили героични дела. Хора, доказали с живота си думите на свети Павел: „Кой ще ни отлъчи от любовта Божия: скръб ли, притеснение ли, или гонение, глад ли, или голотия, опасност ли, или меч? както е писано: „заради Тебе весден ни умъртвяват; смятат ни като овци за клане“. Но във всичко това одържаме преголяма победа чрез Оногова, Който ни възлюби. Защото аз съм уверен, че ни смърт, нито живот, ни Ангели, ни Власти, нито Сили, ни настояще, нито бъдеще, ни височина, ни дълбочина, нито друга някоя твар ще може да ни отлъчи от любовта Божия в Христос Исус, нашия Господ` (Рим 8, 35-39).

Ето защо е несправедливо да се забравят тези знаци, които светят като звезди в тъмнината, защото те са безкрайно впечатляващи.

Сред тези хора – мъченици и герои има и немалко свещеници, на които посвещаваме настоящата поредица. Свещениците, които въпреки че били затваряни, измъчвани и убивани от античовешки режими, оставили на следващите поколения забележителен и вълнуващ пример на любов към Бог и ближния, на саможертва и вярност към призванието на свещеника, доказали с постъпките си, че всеотдайността към Христос и връзката с Него водят до вътрешна свобода, която не може да бъде отнета от никоя диктатура, хвърляща тялото зад бодливата тел и решетките.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар