Евхаристичното чудо в Сиена

На 14 август 1730 г. от базиликата „Св. Франциск“ в Сиена била открадната чашата за Причастие, в която се намирали 351 осветени хостии. Целият град бил така потресен от светотатството, че били отменени традиционните конни надбягавния на 16 август същата година. Три дни по-късно хостиите били намерени омърсени в кутията за жертви на църквата на Дева Мария. Изглежда съвестта започнала да мъчи извършителя или извършителите, поради което те се отървали от хостиите по начина, който измислили.
Хостиите били почистени и върнати с тържествена процесия обратно в църквата на Св. Франциск, което вярващият народ в благодарността си превърнал в празник. Било решено откраднатите и намерени хостии да не бъдат използвани отново за Причастие, а да бъдат запазени за Евхаристично обожаване.
С течение на годините било установено, че те не се променяли, нито мухлясвали, нито гниели. Тогава сред народа започнала да се носи мълвата за Евхаристичното чудо в Сиена.
Много пъти в подобен съд били поставяни същите, но неосветени хостии и били държани до съда с осветените, които били откраднати и намерени. Докато с времето неосветените хостии се разпадали, осветените оставали непроменени. След шест месеца брашното започвало да се променя, ставало на каша и след две години се превръщало в прах.
Времето не оставило никакви следи върху осветените хостии от Сиена, дори очакваното жълтеникаво оцветяване, въпреки че не били прилагани някакви специални методи за съхранение.
По време на пасторалното си посещение в Сиена на 14 септември 1980 г. Папа Йоан Павел ІІ посетил и чудесните хостии.
Днес са останали 225 хостии и няколко фрагмента. От доклада за последните изследвания става ясно, че те не са се променили и са се запазили в „отлично“ състояние.
Първоначално хостиите били 351. При извършените изследвания през вековете останалите били раздадени като Причастие, за да се провери дали са настъпили промени във вкуса им или са се развалили поради остаряването им и са станали негодни за консумация. Всички, които ги опитали, не установили никакви отклонения.
Преди няколко месеца хостиите били подложени на три вида изследвания: проверка на повърхността под дигитален микроскоп, фотограметрия за съставяне на 3D модели на хостиите и тест за изследване на културата, от който не се установил някакъв растеж на микроорганизми нито след седем, нито след четиринадесет дни.
Под надзора на Националния съвет за изследвания професионалисти от службата за опазване на паметниците огледали и почистили и кристалния реликвиар, в който се съхраняват хостиите.
В становището на архиепископство Сиена по доклада от изследванията се казва: „Пресветите частици продължават да бъдат непроменени по чуден начин. Очевиден знак, който укрепва вярата на Божия народ в Евхаристията, която е кулминация и извор на целия живот на Църквата, тайнство на единството и връзка на любовта между християните.“
На празника Всички светци започна Евхаристичната година за архиепископство Сиена. По молба на Великия пенитенциарий, кардинал Мауро Пиаченца, Папа Франциск даде пълно опрощение, което може да бъде получено от 1 ноември 2014 до 4 октомври 2015 година от всички верни, които се молят пред Пресветите Хостии в църквата на св. Франциск в Сиена и във всички църкви, в които те ще бъдат изложени през това време, при обичайните условия (покаяние, обръщане, изповед, Верую, решително отвръщане от греха, участие в Светата Литургия, приемане на Светото Причастие, молитва за Светия Отец, изпълнение на определеното добро дело чрез молитва или посещение на дадена църква).

Източник: katholisches.info

Превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар