Евхаристичното чудо във Валдюрн

Това евхаристично чудо се случило във Валдюрн, Германия, през 1330 година.
Свещеникът Хайнрих Ото изпуснал по невнимание чашата, докато служел литургията. Виното се превърнало в кръв, която се разляла върху корпорала и образувала петно във формата на разпнатия Христос, обкръжен от единадесет глави, увенчани с трънени венци. Свещеникът се изплашил и не се осмелил да съобщи за чудото, така че държал години наред корпорала с петното кръв скрито под олтара. Но когато наближила смъртта му, той разказал на свещеника, който му дал последните тайнства за случилото се и му предал корпорала. Веднага започнали да почитат реликвата и съобщавали за множество излекувания и обръщания чрез нея.
През 1445 г. Папа Евгений ІV препоръчал с була почитането на корпорала от Валдюрн и дал индулгенция за всички поклонници, които посещавали реликвата осем дни след Тяло и Кръв Христови.
Чудото станало известно в цяла Европа и било изобразено от много художници.
Най-обширният документ, в който са записани всички свидетелски показания за евхаристичното чудо, е съставен от енорийския свещеник Хофиус през 1589 година.
Реликвата се съхранява и днес на олтара в базиликата „Св. Георги“, във Валдюрн. Всяка година тук идват хиляди поклонници, за да я почитат.
Корпоралът се пази в сребърно ковчеже от 1683 г. През 1956 г. била поставена стълба зад олтара, за да могат верните да докосват реликвата. Шест големи картини, разположени в страничните параклиси, пресъздават историята за намирането на корпорала.
Днешната базилика била изградена от архиепископа на Майнц, Франц Лотар Шьонбрун, между 1698-1728 година. От 1938 до 2007 г. тя е ръководена от монаси-августинци, след това от минорите. През 1962 г. Папа Йоан ХХІІІ я обявил за базилика минор.
Първите поклонничества до Валдюрн започнали през 1456 г. През 1497 г. имало пет олтара в базиликата, така че пристигащите от други места свещеници да могат да служат Литургията.
И до днес се правят много поклонничества пеша до Валдюрн. Едно от тях започва от Кьолн, за друго, което датира от над 300 години, се тръгва от Фулда. То възникнало от стар обет по време на чумната епидемия в Айхсфелд, Тюрингия. Във Фулда към процесията се присъединявали още поклонници. Заради разделянето на Германия след Втората световна война много хора не можели повече да участват в поклонничествата. Но поклонниците от Фулда запазили традицията. През 1979 г. енорийският свещеник от Баунатал, Рудолф Атцерт, тръгнал с още девет поклонници от Баунатал и във Фулда се присъединили към процесията от Айхсфелд. Днес поклонниците от Баунатал, Айхсфелд и Фулда вървят заедно към Валдюрн. Всяка година в това поклонничество участват над хиляда поклонници.

Подбор и превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар