Евхаристичното чудо в Монсерат

Евхаристичното чудо в Монсерат ни кара да се замислим за съществуването на чистилището и ни напомня, че всяка Св. Литургия е безкрайно ценна, тъй като актуализира Христовата жертва на кръста.
Това евхаристично чудо е описано от отеца-бенедиктинец Франко де Паула Крузелас в неговата творба „Нова история на светилището и манастира `Богородица от Монтсерат`“ („Nueva historiadel Santuario y Monasterio deNuestra Senora di Monserrat“).
През 1657 г. дон Бернардо де Онтевиерос, бенедиктинец, и абат дон Милан де Мирандо, предстоятел за Испания, се намирали в манастира „Богородица от Монсерат“, за да участват в конференция. В манастира пристигнало едно момиче с майка си и настойчиво помолило да бъдат отслужени три Литургии за покойния му баща.
Детето било убедено, че тези Литургии могат да спасят баща му от чистилището. Добрият абат се трогнал и на следващия ден започнал да служи първата от Литургиите. Присъствали също майката и момичето, което казало при освещаването на даровете, че вижда баща си, обвит в ужасяващи пламъци, да коленичи на стъпалата пред олтара. Дон Бернардо де Онтевиерос се съмнявал в истинността на видението на момичето и го помолил да сложи кърпичка в пламъците, които обгръщали бащата.
Детето направило това, за което го помолил свещеникът. То приближило кърпата към тайнствения огън, който бил видим само за него. Но всички присъстващи монаси видели как парчето плат незабавно пламнало. По време на втората Литургия детето видяло баща си, облечен в разкошни пъстри дрехи да стои до дякона, а на третата Литургия той му се явил облечен в снежнобяла дреха. В края на Литургията детето извикало: „Ето! Баща ми се издига към небето.“ Изпълнено с радост, момичето благодарило на монасите и от името на баща си, който го бил посъветвал да постъпи така. Освен монасите, свидетели на чудото станали генералът на ордена, епископът на Асторга и много хора от селото.

Подбор и превод: catholic-news.bg

Всичко досега в поредицата „Евхаристичните чудеса“ ТУК

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар