Дева Мария от Ченстохова – 26 август

Иконата на Ченстоховската Богородица е изографисана в стила на византийската иконопис (тип Одигитрия), около VI – IX век, монтирана първоначално в иконостас, което е характерно за района на Балканите.
Според традицията иконата на Божията Майка била нарисувана от св.Евангелист Лука, но най-вероятно това е само легенда. Смята се, че император Константин я пренeсъл от Йерусалим до Константинопол, където била почитана в храма. Шест века по късно руският княз Лев я получил като подарък от императора и пренесъл в Русия, където също била обградена с огромна почит и станала известна с чудесата си. По време на войните, които водели полските и унгарските войски в Русия, иконата била укрита в замъка в Белск. През 1382г. я намерил княз Владислав Ополчик, който бил там наместник. По време на татарските нападения той горещо се молел пред иконата и станал свидетел на чудесата й. Пренесъл иконата до своите земи в днешна Полша, където я поставил в църквата на построения от него манастир на отците паулини. Там почитаната реликва отново се прославила с неизброими благодати и чудеса.
Поради нарастващата слава на иконата, манастирът на паулините станал място на многобройни поклонничества и съкровищница на богати дарения. През 1430 г. банда крадци ограбили ценностите, красящи образа на Божията Майка и го посекли със саби, чиито следи виждаме и до днес на лицето на Богородица. Реставрацията била направена в двореца на Крал Ягелло в Краков, след което популярността на иконата неимоверно нарастнала. Манастирът бил разширяван и укрепен като крепост.
През 1655г. шведските войски нападнали Полша и поради слабостта и разделението на благородничеството бързо завзели Варшава, Познан и Краков. Манастирът на Ясна Гура бил обкръжен от 3 хилядната войска на генерал Мюлер. Игумена отец Августин Кордецки решил въпреки всичко да защитава светия храм имайки само 170 войници, 20 благородници и 70 монаси. Сраженията продължили 40 дни и завършили с победа на рицарите на Мария. Това чудо имало огромно религиозно и политическо значение. Хората изведнъж се мобилизирали за борба и прогонили шведските нашественици. Благодарен, крал Ян Кажимиеж Велики с тържествени обети на 1 април 1656г. във Лвовската катедрала, предал страната под властта на Божията Майка, като я провъзгласил за Кралица на държавата.
В днешни дни сме свидетели на огромна почит, с която е обграждана иконата на Богородица от Ченстохова, неимоверно разрастване на поклонническото движение – стотици, а понякога хиляди души на ден посещават светилището. Всекидневно в 21 часа всички католически радиa и телевизионни канали излъчват на живо молитвата „Апел Ясногурски”, където биват представяни поклонническите групи дошли от различни краища на света. Една десетица от Броеницата молят поклонниците на техните различни езици. Случвало се е да се чуе и българското „Радвай се Благодатна Марийо”.

(poklonenie.viarvam.bg)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар