Адвентният календар

Една от неизменните традиции през адвентния период е адвентният календар. Смята се, че първият рисуван календар се е появил през ХV в. На него била изобразена Дева Мария с Детенцето Исус на ръце, седящи под сухо дърво, на клоните на което 24 пъти се повтаряла буквата „А”, символизираща молитвата “Ave Maria” („Радвай се, Марийо”).
Адвентният календар, който сме свикнали да виждаме, се появил доста по-късно – в края на ХІХ в. Бил измислен от немската фрау Ланг (госпожа Ланг) за нейния син, за да направи очакването на Рождество Христово „по-интересно”. Това била къщурка с отварящи се прозорчета, колкото са дните на Адвента, като във всяка кутийка имало направени от шоколад фигурки. Сега такъв календар може да се купи във всеки магазин. Макар че къде по-голяма радост доставят календарите, направени със собствените ръце. Да не говорим, че шоколадчетата в кутийките могат да бъдат заменени със стихове от Свещеното Писание, картинки или списък с добри дела, които да извършиш през този ден.
Към подобна логика се придържал и създателят на първия печатен адвентен календар – Герхард Ланг, художник и издател. През 1903 г. той отпечатал Мюнхенски коледен календар. Върху 24 прозорчета било написано какво Детенцето Исус и ангелите имат още да свършат до настъпването на Рождество Христово. Тук било оставено място, за да се впишат добрите и лошите постъпки, извършени от децата през този период.
Всяка страна си има свои традиции през Адвента. В България такива почти няма. Това не пречи масово да се продават адвентни календари, за чийто смисъл и история купувачите дори не подозират.

Превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар