Ривоторто – първият подслон на св. Франциск и последователите му

Първата малка францисканска общност се събрала около св. Франциск в Ривоторто, в две малки колиби, за да живее в крайна бедност и да се посвети на молитвата и в служба на прокажените.
Ривоторто се намира в равнината, в подножието на планината Монте Субазио, на около два километра от Асизи. Светилището пази светата колиба, началото на францисканското братство. След време Франциск, който живеел сам, трябвало да заживее заедно с тези, които приемали неговия начин на живот: След като Бог ми даде братя, никой не ми показа какво трябва да правя, а Всевишният сам ми откри, че трябва да живея според светото Евангелие, пише Франциск в своето завещание.
Леоне, спътникът на Франциск, съобщава в „Огледало на съвършенството“: При първата колиба на ордена, когато Франциск живеел с първите двама братя (Бернардо да Куинтавале и Пиетро Катани) в Ривоторто, един ден пристигнал мъж на име Егидио и приел като трети брат живота на св. Франциск. Първоначално той запазил дрехите, които носел дотогава в света. След това дошъл един беден човек, който поискал милостиня от св. Франциск. Тогава Франциск се обърнал към Егидио и го помолил: Дай на бедния брат палтото си. Много зарадван, Егидио съблякал дрехата и я дал на просяка.


Леоне пише още: В началото, когато към Франциск се присъединили първите братя и живеели с него в Ривоторто, недалеч от Асизи, веднъж в полунощ един от братята започнал да крещи: „Ще умра, ще умра.“ Изненадани и уплашени, всички се събудили… Франциск попитал: „Кой каза: Ще умра?“ И онзи брат отговорил: „Аз бях!“ Франциск го попитал: „Какво ти е? Онзи казал: „Ще умра от глад!“ Тогава Франциск поискал да се сложи храна и понеже бил човек с голямо съчувствие и съпричастност, седнал да яде заедно с него, повикал и другите, за да не се срамува гладният брат да се храни сам.
Сред първите последователи на св. Франциск са още Сабатино, Морико, Ангело, Руфино. Колибата им представлявала навес с покрив от клони, близо до един поток.
Ривоторто пази и спомена за първото устно потвърждаване на францисканското правило. През пролетта на 1209 г. Франциск тръгнал заедно с единадесет братя към Рим, за да получи от Папа Инокентий ІІІ първото устно потвърждение за новото братство. Томазо да Челано съобщава: „Тъй като св. Франциск виждал как Бог всеки ден умножавал братството, той записал за себе си и братята, настоящите и бъдещите, просто и с малко думи формата на живот и правилото, за което използвал главно думите от Светото Евангелие, към чието съвършенство пламенно се стремял…. Върнали се в Ривоторто щастливи, че са получили правилото и живели там до 1211 г. в най-голяма бедност. А когато броят на братята нараснал още, те се преместили в Порциункула.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар