Св. Йосиф от Копертино

18 септември 2016, 18:57

Йосиф от Копертино се родил в обора срещу бащината си къща, тъй като тя наскоро била заложена. Когато станал на 7 години, се появил тумор на единия му хълбок и се наложило да напусне училище. Усилията да усвои някакъв занаят също се оказали неуспешни. Йосиф се чувствал като аутсайдер. Изпитвал желание да служи на Бог, но францисканският орден отказал да го приеме. През 1620 г. постъпил в капуцинския манастир в Мартина Франка, Пулия, но след осем месеца бил освободен поради негодност. Йосиф нямал кураж да се върне у дома и се криел на различни места в околността. Накрая отишъл в светилището „Мадона дела Гротела“, близо до Копертино, където отецът францисканец Капуто го крил в продължение на шест месеца, докато бил приет и от останалите монаси за събрат в Третия францискански орден.
Йосиф работел като помощник в различни дейности, а същевременно се научил да чете и пише и въпреки трудностите с латинския завършил образованието си и през 1628 г. бил ръкоположен за свещеник. На 4 октомври 1630 г., по време на честванията по случай празника на св. Франциск, Йосиф се издигнал във въздуха на височината на амвона и усетил дъха на друго измерение, на небесния въздух. Този полет му донесъл способността да може да вижда в душата на стоящия пред него и да общува с животни. Това привличало хората, които го докосвали, за да бъдат излекувани, да получат помощ, утеха и разбиране. Инквизицията веднага започнала разследване. Било наредено на Йосиф да отиде в Неапол. Многократно били извършвани проверки на различни места, без да се стигне до окончателно решение. Затова го преместили в манастира в Асизи, където останал 14 години. И там той с издигал над земята пред очите на присъстващите, за да им възвестява Евангелието от горе. Бил търсен и почитан от народа, наричали го втори свети Франциск, славата му се разпространявала, затова бил преместен в малкия капуцински манастир Пиетрарубия в планината, където по нареждане на инквизицията имал право да напуска килията си само за литургията. Малко по-късно трябвало да се премести в манастира на капуцините във Фосомброне, който бил разположен на една скала, високо над реката. Бил посрещнат от събратята там с изключителна топлота.
Францисканците очаквали от новия Папа Александър VІ, че Йосиф отново ще бъде изпратен в някой манастир на техния орден. През 1657 г. той се озовал в манастира в Осимо и се зарадвал много като разбрал, че само на няколко километра се намирала къщата на Дева Мария в Лорето. Отново нямал право да напуска килията си. След вечеря братята идвали при него, за да пеят стиховете, които той пишел и съчинявал мелодията, и за да му поискат съвет за различни неща. И тук той продължил да се издига във въздуха.
През август 1663 г. се разболял от треска и починал на 18 септември.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар