Св. Маргарета Мария Алакок

Маргарета Мария Алакок е родена на 22 юли 1647 г. в семейството на съдия. На 8 години, след смъртта на баща й, била приета в интернат на кларисите. Още като дете тя обичала молитвата, тишината и самотата, правела покаятелни дела. Десетгодишна се разболяла от детски паралич и била прикована към леглото. След като положила обет да постъпи в орден, тя била излекувана внезапно по необясним начин. През 1671 г. била приета в манастира на салезианките в Парей ле Мониал.
Заради мистичните й преживявания – видения и чуване на гласове, които продължили и в манастира, тя била оглеждана критично от началничките в ордена и подложена на строги изпитания. Връзката й с Исус ставала все по-силна, тя го виждала до себе си почти непрекъснато, като изпитвала и чувствала страданията на Исусовото Сърце. В едно от виденията през 1675 г. тя видяла пламтящото от любов Исусово Сърце. Исус й поръчал да поправи липсата на почит към него, като положи усилия за установяването и разпространението на празник, посветен на неговото сърце. Маргарета Мария Алакок посветила себе си и живота си на това честване и тази набожност. Въпреки че другите сестри и началничките й в манастира се отнасяли скептично към нейните мистични преживявания, тя имала щастието да намира хора за духовни наставници, които я разбирали и й помагали за разпространяването на набожността към Исусовото Сърце, най-вече в лицето на настоятеля на йезуитите в Парей ле Мониал, Клод де ла Коломбиер.
Маргарета Мария препоръчвала потапянето в любовта на Исусовото Сърце и празнуването на Евхаристията не само в литургията, а в целия живот. Виденията й продължили до 1689 година. Починала на 17 октомври 1690 г. в Парей ле Мониал.
Първият празник на Пресвето Сърце Исусово бил отбелязан за първи път години след нейната смърт в Безансон, а през 1856 г. бил въведен от папа Пий ІХ за цялата Католическа църква. Папа Лъв ХІІІ посветил през 1899 г. целия свят на Исусовото Сърце.
Маргарета Мария Алакок била обявена за блажена от папа Пий ІХ на 18 септември 1864 г. и канонизирана от папа Бенедикт ХV на 13 май 1920 година.

(heiligenlexikon.de)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар