Св. Иван от Капестрано

Иван от Капестрано бил син на германски благородник, който се установил в Капестрано. Даровитият младеж следвал право в Перуджа, където станал съдия и се сгодил за дъщерята на един граф. По време на войната между италианските градове попаднал в затвора, където станало обръщането му. След освобождаването си от затвора постъпил в манастира на францисканците обсерванти от Монтерипидо и там скоро се сприятелил с ръководителя на новициата Бернардин от Сиена, от когото бил силно повлиян. Станал популярен проповедник, който препълвал църквите и площадите с народ. Заедно с Бернардин от Сиена участвал във вътрешното реформиране на францисканския орден.
По поръчение на папата преминал като проповедник от 1451 до 1454 г. през Германия, Австрия, Моравия, Полша и Нидерландия и допринесъл за религиозната обнова на клира и миряните, а също и в борбата срещу хуситите. През 1455/56 г. бил проповедник в кръстоносния поход срещу опасността от турците. На неговите разведряващи проповеди се приписва спечелването на битката при Белград през 1456 г. и с това – спасението на Запада.
Св. Иван от Капестрано проповядвал в продължение на 40 години всеки ден, хората го слушали в захлас. Също така основал болници, организирал социалната дейност, бил търсен изповедник и уважаван съветник на много владетели. Освен проповедите си той оставил многобройни писма, бележки и нравствено богословски трудове. Работил усърдно за канонизацията на Бернардин от Сиена, която се осъществила през 1450 година.
Бил погребан е във францисканската църква в Илок. По време на Реформацията, през 1526 г., гробът му бил разрушен, мощите му се изгубили. Бил обявен за блажен през 1622 г. и канонизиран през 1690 г. от папа Александър VІІІ, но документът за канонизацията му бил издаден едва през 1724 г. от папа Бенедикт ХІІІ.

(heiligenlexikon.de)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар