„В школата на Светия Дух”

„В школата на Светия Дух” на френския свещеник Жак Филип е вероятно книга, от която се нуждае всеки християнин в търсенията си на светостта, към която е призван.

Особено когато се лутаме сред предначертаните от нас самите програми, когато залагаме само на собствените си сили и се измъчваме от неуспехите, когато сме недоволни от себе си поради неумението си да се справим, тази малка, увлекателна и лесна за разбиране книга ни идва на помощ, за да ни съобщи нещо много важно и то е, че постигането на светостта не е по собствените сили на никой човек.

Освобождавайки ни от тъмнината на заблуждението, в което сме тънали, авторът сваля от плещите ни непосилния и ненужен товар, като ни показва, че поради любовта си към хората Бог не иска да ни затруднява, а тъкмо обратното; разкрива ни, че няма шаблони за светостта и че не бива да пилеем силите си, а да ги влагаме в това, което конкретно е определено за нас; посочва ни как да се отворим за благодатта; помага ни да се научим да различаваме кои вдъхновения са от Светия Дух и кои ни нашепва неприятелят; цитира мисли на светците, привежда примери от живота им, а и от личния си опит.

Както и в другата си книга „Вътрешният мир”, така и тук о. Жак Филип прилага накрая подбрани текстове по темата на бележити католици – от френския свещеник-йезуит и теолог Луи Лалеман (1588 – 1635) и от Свети Франциск Салски.

Книгата „Вътрешният мир“ на отец Жак Филип може да се закупи от църковния магазин при катедрала „Св. Йосиф“ в София, както и в новоткритата книжарница на босите кармелити „Анджело Ронкали“ или пак от там по интернет http://www.roncalli-books.org/.

Вж. „Вътрешният мир“ от същия автор

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар