Майска набожност. Светците за Дева Мария

Първи ден

О, преблажена и пречиста Девице, Майко на моя Бог, Царице на светлината! Ти си могъща и милостива, по-висша от ангелите и хората, по-чиста от лъчите на слънцето, по-почитаема от херувимите, по-свята от серафимите, несравнимо по-славна от всички небесни хорове. Чрез теб, о, величествена Царице на небето и земята сме помирени със страховитото величие на Вечната Справедливост. Божествена Майко, приеми ни и ни пази с твоята доброта и закрила. Смили се над нас, бедни грешници, осквернени от пороците си, с които оскърбихме Исус Христос, нашия Господ и Съдия. Но ти знаеш как сме се посветили на теб, за да ти служим. Затова не допускай, о, Майко на Милосърдието, врагът на душите ни да ни надвие. По думите на Бог, нашия Спасител, нямаме друга надежда, освен тебе, о, пресвета Девице. Ти си наш сигурен подслон в бурите на този живот. Ти си наша закрила и убежище, в което можем да почиваме безопасно. С искрено желание и мокри от сълзи очи се хвърляме в краката ти, за да молим за помощ и с твоето застъпничество да поискаме от Исус Христос, извора на нашия живот, да не ни отхвърля заради греховете ни.

Св. Ефрем

Втори ден

О, непорочна Царице Мария, радвам се с теб, че Бог те е благословил с толкова голяма чистота. Благодаря на нашия Създател и възнамерявам винаги да правя това, задето Той те е освободил от всички пороци на греха; твърдо съм убеден в тази истина и съм готов, ако е необходимо, да пролея кръвта си, за да защитя твоето непорочно зачатие, тази изключителна и благодатна привилегия на святата ти душа. Искам целият свят да пожелае да те възхвалява като прекрасната зора, която винаги е била украсена с божествената светлина, като избрания ковчег на спасението, запазен от пълното корабокрушение на греха, като онзи запечатан извор, към който злият враг никога не е намерил входа, за да го помътни; искам целият свят да пожелае да те познава като бялата лилия, растяща между тръните, т.е. децата на Адам, които всички, опетнени от греха, се раждат във вражда с Бога, докато ти единствена си родена най-чиста, най-свята, най-много обичана от твоя Създател. О, най-сладка, най-любима неоптенена Дево Марийо, погледни с милостивите си очи на раните на моята бедна душа, смили се над мен и ме излекувай. О, Мария, която от първия миг на твоя живот, си се явила пред очите на Господа най-чиста и най-красива, смили се над мен, който не само съм роден в грях, но и след кръщението съм омърсявал душата си с грехове. Каква ли благодат може да ти откаже Бог, след като те е избрал за своя дъщеря, за своя майка, за своя годеница, поради което те е запазил от всеки грях, и те е предпочел пред всички създания. О, непорочна Дево Марийо, ти си длъжна, ти можеш и ще направиш да бъда спасен. Амин!

Св. Алфонс Мария де Лигуори

Трети ден

О, преблагословена Девице, направи ме достоен да те хваля и ми дай сила срещу твоите и моите врагове. Дай ми да ти се моля смирено и да те славя с цялото си сърце. Моля те за това чрез заслугите на твоето свято рождение, донесло на цялото християнство радост и надежда, светлина и утеха. О, спасително начало! О, свещен корен, чийто плод е благословен във вечността! Смили се над мен, о Царице, и ми помагай, така че твоето рождение от Аврамовия род, Юдиното коляно и Давидовия корен да ми донесе радостното опрощение на греховете ми. Моли се за мен, о премъдра Девице, и нека твоето рождение да покрие като було злодеянията ми. О, света Богородице, красива лилия на чистотата, не ме забравяй пред твоя Син! Амин.

Св. Анселм

Четвърти ден

Славни неща се разказват за теб, о Граде Божи, за теб, о, Богородице! Но славословията за теб още не са изказани; все още се запъва всеки език, който започва да те хвали. Защото никое слово на света, речта на никой народ под небето не е в състояние да изрази удовлетворително твоята слава, о велика, о блага, о най-нежна Мария! Не може човек да те назове, без да възпламениш сърцето му, да помисли за теб, без да зарадваш душата на тези, които те обичат; ти никога не идваш в съзнанието без небесна наслада. И сега ние те следваме, о Владичице! От цялото си сърце викаме към теб: помогни на нашата неспособност, премахни позора ни! Да изчезне гъстия мрак пред очите ни, та гледайки с преобразено лице славата на Господ, да бъдем потопени от неговия дух в безкрайното море на божествената светлина и обединени във връзките на любовта, да бъдем едно с нашия Бог. Да ни даде това чрез твоето застъпничество нашият Бог и Господ, комуто да бъде почест, слава и благодарност отсега и до века. Амин.

Св. Бернар

Пети ден

Тази Майка на милостта ще извае душата ми,
за да стане малкото Й дете
истинско копие на Нейния Първороден, Синът на вечния Отец,
копие на онзи, Който е съвършена възхвала на Своя Отец.
Блажената Дева, толкова светла и толкова чиста,
ще ме вземе за ръка и ще ме води към Небето.

Св.Елисавета от Дижон

Шести ден

О, колко е хубаво да се повериш на тази добра Майка!
Не, никога няма да се случи да Я молиш напразно,
Тя никога няма да отвърне с мълчание на молитвата,
отправена към Нея с любов и доверие.

Света Бернадета

Седми ден

Исус Христос като човек е посредник между нас и Небесния Отец!
Неговата Света Майка е посредница между нас и Нейния Божествен Син.
Чрез Нея ни идват всички благодати.
Ние твърдо вярваме в това.
Тя ни води до Пресветото Сърце Исусово…
Ние вярваме в Пренепорочната,
вярваме, че Тя съществува,
и че е необходима Нейната прослава.
Вярваме, че Тя ни вижда и чува.
Ние зависим напълно от Нея, защото принадлежим на Нея.
Чрез Нея нашата победа ще бъде пълна.

Св. Максимилиян Колбе

Осми ден

В името на Отца и Сина и Светия Дух. Амин.
Пресвята Царице на победата на Бога, Господарке на небето и на земята.
На Твоето име се радват небесата и пред него треперят тъмните бездни на ада.
Преславна Царице на Броеницата, ние, Твоите предани деца, сме събрани сега (в този празничен ден) тук в Твоето светилище, разкриваме Ти чувствата на нашето любящо сърце и изплакваме с детско доверие пред Теб нашата мизерия.
От царствения трон на добротата обърни Твоя милосърден поглед не само към нас, о Мария, но и към нашите семейства, към нашата страна (Италия), към Европа и към целия свят.
Имай състрадание за многото нужди и проблеми, които вгорчават живота ни. Виж, о Майко, колко много безпокойства и опасности за душата и тялото ни заобикалят и заплашват!
О Майко, измоли ни от Твоя божествен Син милосърдие и така с доброта победи сърцето на грешниците. Те са наши братя, те също са Твои деца, дори и да наскърбяват чистото Ти и деликатно сърце: Исус плати за тях със своята кръв на кръста. Покажи на всички коя си Ти, Царице на мира и на прошката.
Радвай се …
За съжаление е истина, че точно ние, въпреки че сме Твои деца, отново разпъваме Исусовото Сърце с греховете си, а също пробождаме и Твоето Непорочно Сърце с нашите грешки. Ние сме първите, които трябва да признаят, че заслужихме тежки наказания. Но спомни си, че със смъртта на Исус, когато изтичаше кръвта му на Голгота, Ти прие и завещанието му: той ни даде Теб за майка, за майка на грешниците. И по този начин Ти си наша майка, наша ходатайка, наша надежда. Така че в нашите беди винаги можем, въздишайки, да издигаме ръцете си към Теб и да призоваваме милостта Ти.
О Майко, смили се над нас самите, над нашите семейства, над нашите роднини и приятели, над починалите и още повече над нашите врагове, а също и над всички, които се наричат християни, но продължават да нанасят обиди на най-прекрасното Сърце на Твоя Син. Днес молим за милост и за всички погрешно ръководени нации, за Европа и за целия свят, за да се обърнат всички, изпълнени с разкаяние, към Твоето сърце. Смили се над всички, Майко на милосърдието.
Радвай се…
Мария, окажи ни милостиво благодатта да бъдем изслушани. Нали в Твоите ръце Исус постави всички съкровища на своята благодат и на милосърдието си.
Ти седиш като коронована Царица отдясно на Твоя Син, сияйна в безсмъртната слава, повече отколкото хоровете на ангелите. Разпростри – доколкото позволяват небесата – Твоето владичество. Цялата земя и всички твари върху нея са Ти подчинени и поверени.
С Божи дар Ти си всемогъща по благодат. Затова можеш да ни помогнеш. Ако не искаше да ни помогнеш, защото не сме достойни за това и не заслужаваме Твоята защита, към кого тогава да се обърнем? Твоето майчинско сърце няма да допусне да бъдем загубени. Детето в скута Ти и тайнственият венец в ръцете Ти, който раздаваш, ни кара да се надяваме, че ще бъдем изслушани.
Ние се поверяваме напълно на Теб, най-добрата от всички майки и се хвърляме в нежните ти майчински обятия като слаби деца, които не могат нищо друго освен – колко естествено – да очакваме още днес от Теб изпросените благодати.
Радвай се…
Накрая да се помолим за благословията на Мария:
Молим Те за още една последна благодат, о Царице, която няма да ни откажеш (в този празничен ден): Дай на всички ни Твоята постоянно запазваща се любов и по особен начин Твоя майчински благослов. Няма да си тръгнем от Теб, преди да си ни благословила.
Мария, благослови в този час Светия Отец. Към досегашните прославяния на Твоя венец, Твоята Броеница, украсяващи Те с титлата „Царица на боежествената победа“, молим за още едно: Води религията, истинската вяра към триумфа над безбожието и подари на човечеството мира.
Благослови нашите епископи и свещеници, особено онези сред тях, които се грижат за славата на това Твое светилище. Благослови също всички вярващи, свързаните с Твоето светилище в Помпей членове и всички, които молят Светата Броеница, умножават набожността към нея и работят за разпространението и.
Славна Броеница на Мария, верига на благословението, с която ни свързваш с Бог. Окови на любовта, с които ни обединяваш с молещите ангели. Ти си кулата на спасението пред атаките на подземния свят, сигурно пристанище в общото унищожение, няма да Те изоставим. Ти ще бъдеш наша утеха в последния сблъсък със смъртта. Последната целувка на угасващия живот ще бъде за Теб и последната дума на устните ни, о Царице на Броеницата от Помпей, ще изрече Твоето име, о добра майко. Прибежище на грешниците, свята утешителко на наскърбените, бъди благословена в небето и на земята, навсякъде, днес и винаги. Амин.
Радвай се, Царице…

Бл. Бартоло Лонго

Девети ден

Бъди поздравена, Марийо, Майко Божия, винаги Дева, най-свята Царица и Господарка, в която е цялата пълнота на благодатта и всяко добро! Нито една жена не може да те достигне. Ти си дъщеря и слугиня на небесния Отец, на великия Цар. Той те избра за майка на възлюбения си Син. Ти си Годеница на Светия Дух, Утешителя.
Поздрав на теб, дворец, храм и майка на нашия Господ Исус Христос! Обожавам всички добродетели, с които си надарена. Ти, която си така мила и красива, помоли Исус, твоя многообичан Син за нас и го призови чрез безкрайното му милосърдие, силата на святото му въплъщение и горчивата му смърт да ни прости греховете.
Амин.

Св. Франциск от Асизи

Десети ден

Мария ни кани не само да я призоваваме в молитвите си, но преди всичко да следваме нейните думи, нейния пример.
Като Господня слугиня Мария е била готова да отдаде себе си, да се откаже от всичко и да се жертва, да следва Христос чак до кръста. От нас тя изисква същото поведение и същата готовност, когато ни сочи към Христос и ни кани: „Каквото ви каже, сторете!” (Ио 2,5) Мария не иска да ни привързва към себе си, тя ни призовава да следваме нейния Син. Но за да станем наистина Негови ученици, е необходимо – както сам Христос ни учи – да отвърнем очи от себе си, да се освободим от самодоволството и, като Мария, да се отворим напълно за Христос; трябва да следваме Неговата истина, която самият Той ни предложи като единствения път за истинския, непреходния живот. „Каквото ви каже, сторете!” – Конкретното следване на Христос изисква от нас приемането на думите Му с вяра, готовност за послушание и отдаденост, съзнателно обвързване на нашата свобода с Неговата истина, с Неговите заповеди. По примера на Мария и ние трябва да изговорим нашето лично Fiat: „Нека ми бъде по думата Ти.”

Св. Йоан-Павел ІІ

Единадесети ден

Животът на Мария се резюмира с три думи: Ecce, Fiat и Magnificat. Запечатай ги в твоето сърце, размишлявай върху тях и действай в съгласие с тях:
„Ето рабинята Господня“ : Ecce (Лука 1, 38)
„Нека ми бъде по думата ти“: Fiat (Лука 1, 38)
„Душата ми величае Господа“: Magnificat (Лука 1, 46)

Раб Божи Франциск Ксавер Нгуен Ван Туан, кардинал

Дванадесети ден

Майката на о. Леополд Мандич била изпълнена с голяма любов към Богородица. Когато го родила, тя го посветила на Дева Мария и отрано запалила в сърцето му искрица, от който лумнал голям огън. Веднъж св. Леополд споделил: „Още като дете бях посветен на Божията Майка. Тя съхрани и опази в мен званието.“
От любов към Мария св. Леополд искал да й поднесе всички почести. В своята изповедалня той имал икона на Богородица и всеки ден я украсявал със свежи цветя, като израз на неизменната му любов към нея. Много обичал да служи Св. литургия в чест на Дева Мария. Всеки ден молел Малкия часослов на Дева Мария и многократно Броеницата.

Тринадесети ден

„Мария можеше да избере да се яви в един голям град,
сред небостъргачите, или в големите катедрали пред изтъкнати личности,
може би пред теолозите, но не го стори.
Тя избра семпли хора, пусти места, сред планините,
защото искаше да отиде при онези,
които никой не търсеше, и на онези места,
където хората не желаеха да отиват.
Тя иска също и ти да отидеш при нея“.

Раб Божи Франциск Нгуен Ван Туан, виетнамски кардинал

Четиринадесети ден

О, най-сладка Дево Марийо, небето и земята са пълни с твоите добрини! Както в Исус имаме най-милосърдния Господ, така в теб имаме най-милостивата майка, защото ти си майка на велика благодат за всички, които те призовават. Ето защо се молим от цялото си сърце на теб и се радваме на твоето голямо милосърдие. Всички родове те благославят, защото всички те са благословени от теб. Помагай ни, плодотворна Девице, за да постигнем чрез теб плода на вечния живот. Помагай ни, о Прескъпа, така че Вечният Отец да ни даде благодатта да се наслаждаваме безкрай на пресладкия плод на твоята утроба, Исус, който живее и царува с Отец и Свети Дух вовеки.
Амин.

Св. Бонавентура

Петнадесети ден

Бернардо Силвестрели за Свети Габриел на Скръбната Божия Майка:
„Той съзерцаваше страданията на Христа, отразени в сърцето на Мария;
поставяше се в сърцето на Мария, за да съзерцава оттам страданията на Христа.
Гледайки Разпънатия Христос със сърцето и от сърцето на Неговата Майка,
той възприема и Нейната болка и заживява в духовна връзка
с великата изкупителна и съизкупителна тайна на Сина и Майката.“

Габриеле Чинголани „Габриел на Скръбната Божия Майка“

Шестнадесети ден

1. Ave, maris stella,
Dei Mater alma
Atque semper Virgo,
Felix caeli porta.

2. Sumens illud Ave
Gabrielis ore,
Funda nos in pace,
Mutans Hevae nomen.

3. Solve vincla reis,
Profer lumen caecis;
Mala nostra pelle,
Bona cuncta posce.

4. Monstra te esse matrem,
Sumat per te preces,
Qui pro nobis natus,
Tulit esse tuus.

5. Virgo singularis,
Inter omnes mitis,
Nos culpis solutos,
Mites fac et castos.

6. Vitam praesta puram,
Iter para tutum;
Ut videntes Iesum
Semper collaetemur.

7. Sit laus Deo Patri,
Summo Christo decus,
Spiritui Sancto,
Tribus honor unus.
Amen.

Ave maris stella („Здравей, морска звезда“) е химн, който се използва богослужебно в молитвата на часовете и за празници на Дева Мария. Автор на текста е монахът и игумен Ambrosius Autpertus († 784).

Седемнадесети ден

Totus Tuus ego sum
et omnia mea Tua sunt.
Accipio Te in mea omnia.
Preabe mihi cor Tuum, Maria.

Осемнадесети ден

Аве Мария със св. Йоан Павел ІІ

Ave Maria, gratia plena,
Dominus tecum.
Benedicta tu in mulieribus,
et benedictus fructus ventris tui, Iesus.
Sancta Maria, Mater Dei,
ora pro nobis peccatoribus,
nunc et in hora mortis nostrae.
Amen.

Деветнадесети ден

О, Майко на Милосърдието! С молитвата си успокой справедливия гняв на твоя Син и го накарай да се смили над мизерията на всички ни. Докато си живяла на земята, ти си заемала малко място; но сега, когато царуваш в небето, целият свят вижда в теб всеобща помирителка. Тъй като си толкова добра, че не презираш онова, с което се стремим да те почитаме, помагай на нашето макар и слабо усърдие на слуги с твоята молитва, която за нас е по-желана и по-ценна от всички богатства на света; твоята молитва, която ни помирява с Бога и ни придобива изобилни благодати за напредване в добродетелта; твоята молитва, която осуетява плановете на враговете ни, унищожава атаките им и побеждава оръжията им.
О, Мария, на теб се доверявам, след Бог на теб възлагам надеждата си. Амин.

Св. Андрей Критски

Двадесети ден

Света Дева Марийо, водителко и царице наша! Виж, ние се обръщаме към твоето милостиво сърце и ти даваме тяло и душа и всичко, което ни засяга и го поставяме под твоето покровителство и под твоята специална закрила. На теб поверяваме и в твоите ръце предаваме всички наши надежди и утехи, всички наши скърби и несгоди. На теб препоръчваме целия си живот и особено неговия край, така че чрез твоето свято застъпничество и твоите заслуги всичките ни дела да бъдат винаги планирани и управлявани според твоята воля и волята на твоя Син. Амин.

Св. Алоиз

Двадесет и първи ден

Света Мария, Майко Божия и Девице! Днес те избирам за моя господарка, покровителка и ходатайка и съм твърдо решен никога да не те напускам, никога да не говоря или правя нещо, което може да ти бъде противно, и никога да не допускам някои от моите подчинени да извърши нещо против твоята чест. Изповядвам също, че твоето най-свято зачатие е напълно безупречно и неопетнено от първородния грях. Поради тази причина искам да остана с тази вяра, публично да я изповядвам и докато ми бъде позволено, да я защитавам пред другите. Затова приеми ме за твой вечен слуга, помагай ми във всичките ми дела и не ме изоставяй в часа на моята смърт. Амин.

Св. Августин

Двадесет и втори ден

Скърбящата Божия Майка.
Като я съзерцаваш, виж Нейното Сърце:
това е Майка с двама сина,
лице срещу лице:
Христос и ти…

Св. Хосемария Ескрива де Балагуер

Двадесет и трети ден
Любовта към Божията Майка
е доказателство за добър дух,
както в религиозните общества,
така и в отделните човеци.
Не се доверявай на общество,
на което липсва този белег.

Св. Хосемария Ескрива де Балагуер

Двадесет и четвърти ден

Сега идвам при теб, най-висша Господарка и най-смирена Слугиня на твоя Син. Със страхопочитание се прекланям пред теб, о несравнима Майко на моя Бог! Моля те измоли ми прошка за греховете и пълно очистване на моята душата. Изпълни сърцето ми с още по-голямо усърдие за почит към твоята непорочност; просветли разума ми, за да разпозная превъзходството и безкрайната добрина на твоя Син; дай ми сила да обичам истината; дай ми благодатта да държа твърдо на Бог и на теб, да служа вярно на твоя Син и на теб, на него като Създател, на теб като най-достойната майка на Създателя; на него като мой Изкупител, на теб като основа за моето спасение. Защото, плащайки за мен откупа, той го е направил в плътта, приета от теб. О, моя Майко, дари ми голямо доверие в теб и направи винаги да намирам убежище в теб. Амин.

Св. Илдефон

Двадесет и пети ден

О, Майко на моя Бог, поздравявам те като дете и те моля да не отвръщаш своя нежен и милостив поглед от мен. Аз зная, най-благородна Господарко, че ти си пълна с доброта и че ни обгръщаш с такава любов, която превъзхожда всяка човешка любов. Колко често си успокоявала ти гнева на божествения Съдия, когато Той вече е протягал наказващата си ръка над нас. Всички съкровища на Божието милосърдие са в твоите ръце. Нека ти, която винаги търсиш възможност да направиш всички ни блажени и участници в твоите милости, никога не преставаш да се застъпваш пред Бога за нас. Славата ти става още по-голяма, когато чрез твоето ходатайство грешници намират пред Бог пощада и прошка и влизат оправдани във вечното блаженство. Обърни милостивите си очи към нас, за да дойде и при нас това спасение и вечно да виждаме твоята слава. Това е нашето най-голямо богатство, единствената ни чест чрез теб да бъдем допуснати да виждаме Бога, след Бог да обичаме вечно теб и тук да живеем под твоето покровителство. Твоят Син те прославя, като изслушва всяка твоя молба. Затова моли се за нас за тази единствена благодат. Амин.

Св. Петър Дамяни

Двадесет и шести ден

Лоретански литании

Kyrie, eleison.

Christe, eleison.

Kyrie, eleison.

Christe, audi nos.

Christe, exaudi nos.

Pater de caelis, Deus, miserere nobis

Fili, Redemptor mundi, Deus,

Spiritus Sancte, Deus,

Sancta Trinitas, unus Deus,

Sancta Maria, ora pro nobis

Sancta Dei Genetrix,

Sancta Virgo virginum,

Mater Christi,

Mater divinae gratiae,

Mater purissima,

Mater castissima,

Mater inviolata,

Mater intemerata,

Mater amabilis,

Mater admirabilis,

Mater boni consilii,

Mater Creatoris,

Mater Salvatoris,

Mater Ecclesiae,

Virgo prudentissima,

Virgo veneranda,

Virgo praedicanda,

Virgo potens,

Virgo clemens,

Virgo fidelis,

Speculum iustitiae,

Sedes sapientiae,

Causa nostrae laetitiae,

Vas spirituale,

Vas honorabile,

Vas insigne devotionis,

Rosa mystica,

Turris Davidica,

Turris eburnea,

Domus aurea,

Foederis arca,

Ianua caeli,

Stella matutina,

Salus infirmorum,

Refugium peccatorum,

Consolatrix afflictorum,

Auxilium Christianorum,

Regina Angelorum,

Regina Patriarcharum,

Regina Prophetarum,

Regina Apostolorum,

Regina Martyrum,

Regina Confessorum,

Regina Virginum,

Regina Sanctorum omnium,

Regina sine labe originali concepta,

Regina in caelum assumpta,

Regina sacratissimi Rosarii,

Regina familiarum,

Regina pacis,

Regina Poloniae,

Agnus Dei, qui tollis peccata mundi,

parce nobis, Domine

Agnus Dei, qui tollis peccata mundi,

exaudi nos, Domine

Agnus Dei, qui tollis peccata mundi,

miserere nobis

Ora pro nobis, sancta Dei Genetrix.

Ut digni efficiamur promissionibus Christi.

Oremus. Concede nos famulos tuos, quaesumus, Domine Deus, perpetua mentis et corporis sanitate gaudere, et gloriosae beatae Mariae semper Virginis intercessione, a praesenti liberari tristitia, et aeterna perfrui laetitia. Per Christum Dominum nostrum.

Amen.

Двадесет и седми ден

Аве Мария Меджугорие

Ave Maria,
Gratia Plena,
Dominus Tecum,
Benedicta Tu.

Двадесет и осми ден

Колко е голямо смирението на Света Богородица, моята Майка!
Вие няма да Я видите сред палмовите клонки в Йерусалим,
нито в часа на големите чудеса, с изключение на първото чудо в Кана Галилейска.
Но Тя не бяга от позора на Голгота.
Там, до Кръста на Христа, стои Неговата Майка.

Св. Хосемария Ескрива де Балагуер

Двадесет и девети ден

Salve, Regina, Mater misericordiæ,
vita, dulcedo, et spes nostra, salve.
Ad te clamamus exsules filii Hevæ,
Ad te suspiramus, gementes et flentes
in hac lacrimarum valle.

Eia, ergo, advocata nostra, illos tuos
misericordes oculos ad nos converte;
Et Jesum, benedictum fructum ventris tui,
nobis post hoc exsilium ostende.
O clemens, O pia, O dulcis Virgo Maria.

Тридесети ден

Наистина блажен сред мъжете е бил твоят баща, о Мария! Блажена измежду всички жени е била твоята майка! Благословено е твоето свято семейство, благословени всички, които са имали благодатта да бъдат свързани с теб. Преди всички блажен е целомъдреният Йосиф, който е бил избран за достоен да се ожени за теб! Ти си за мен сладко ободрение и утеха във всяка скръб, ти си небесна роса, която ме разхлажда в палещата жега. От скута на твоята милост душата ми получава целебно освежаване в своята сухота. Ти си ми светлина в тъмнината, верен пътеводител, когато се заблуждавам; ти си моя сила в слабостите, мое лекарство, когато съм нараняван от враговете на душата. Постигне ли ме загуба, ти ми я възвръщаш, почувствам ли болка, ти я подслаждаш, ти разкъсваш оковите ми и оживяваш надеждата ми. Чуй моята слаба молитва, приеми въздишките ми и се смили над мен в моята бедност. Амин.

Св. Герман

Подбор и превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар