Рождението на Дева Мария ни напомня за изгубения Рай

8 септември 2020

Братя и сестри,
Празника Рождество на Пресвета Богородица може да наречем празник на най-доброто човешко начало.
Когато става дума за нас самите, можем да кажем, че винаги сме с някакво петно. Идваме на този свят малко престорени, като пътник на автобус без билет, малко като че ли с кредит на доверие. Очистени сме чрез Светото Кръщение, но сме едновременно с постоянна склонност към греха. Постоянно трябва да се поправяме и доказваме. Едва чрез труда на живота, чрез самотата, безпомощни и като че ли просяци, посегнали срещу смъртта, приета накрая от нас по Божему – се раждаме за Господ Бог.
Божията Майка още в началото е започнала най-прекрасно. Празникът на Нейното рождение ни напомня за изгубения Рай, първоначалното предназначение на човека за любовта, за която сега всеки един от нас трябва постепенно да узрява.
Нямаме онази благодат на Светото рождение и сме длъжни понякога дълго да вървим, за да достигнем истинската любов. Идваме на този свят с една диплома на егоист, себелюбец заради това – след като преминем безброй трудности, много кръстове и страдания, да се научим какво всъщност е истинско рождение за Господ Бог.
Амин.

† Отец Мариуш Полцин, OFM Cap.

Новини: Проповеди

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар