Свети Йосиф Кафасо

23 юни 2020

Свети Йосиф (Джузепе) Кафасо е роден на 15 януари 1811 г. в Кастелнуова д`Асти, Италия. През 1833 г. бил ръкоположен за свещеник, след което работил като преподавател по морална теология в колежа в Торино, чийто ректор станал през 1848 година. Особено се интересувал от пастирската грижа за свещениците. Поддържал добри контакти с Дон Боско, подпомагайки го при основаването на Ордена на салезианите, а също и с Йосиф Котоленго. Заедно с тях той обогатявал обществения живот в Торино. Като духовен наставник и съветник имал голямо влияние също и върху много миряни.
Помагал на бедните със свои средства и дарения. Основната му грижа били затворниците. Ходатайствал за реформа на наказателната система и условията за задържане. Специално внимание посвещавал на осъдените на смърт. Посещавал ги, утешавал ги, напътствал ги във вярата и изслушвал изповедите им. Съвременниците му в Торино го наричали „свещеникът на бесилката“.
Йосиф Кафасо починал на 23 юни 1860 г. в Торино. Канонизиран е за светец на 23 юни 1947 г. от папа Пий ХІІ. Той е покровител на свещениците, служещи в затворите, на затворниците и осъдените на смърт.

(heiligenlexikon.de)

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар