Мария – живият храм на Исус Христос

21 ноември 2020

На 21 ноември Католическата църква празнува един от малкото възпоменателни дни, свързани с Евангелие, което не е включено в Новия Завет: възпоменанието на Дева Мария в Йерусалим. То се основава на разказ за Дева Мария от Евангелието на Яков, създадено около средата на ІІ век.
Евангелието на Яков казва, че когато навършила три години, Божията Майка Мария била заведена от родителите си Анна и Йоаким в йерусалимския храм, за да бъде посветена в служба на Бога. Затова по-рано празникът бил наричан „Въведение на Мария в храма (Въведение Богородично)“. В четирите Евангелия от Новия Завет не е описана подобна история.
Западната Църква приема празника през ХІV в. от Източната Църква, където той бил отбелязван още от VІІІ век. За първи път бил празнуван през 1371 г. в палата на папа Григорий ХІ, който по това време се намирал в Авиньон, по предложение на пратеник от Кипър. Папа Сикст ІV го въвежда през 1472 г. за цялата Католическа църква. Но по-късно празникът отново бил премахван от празничния календар, напр. при папа Пий V (1566-1572).
Сегашното си име днешният ден получава в хода на литургичната реформа след Втори Ваикански Събор като възпоменание на Дева Мария в Йерусалим.
То напомня за освещаването на църквата „Санкта Мария Нова“ на 21 ноември 543 г., по времето на император Юстиниан.
Според богословското послание на Часослова на Католическата Църква посредством „своето безусловно Да на Божията воля“ Мария „става храм за Божия Син“. Ето защо на този ден тя може да бъде „почитана като живия храм на Исус Христос“.

(katholisch.de)

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар