Свети Стефан

26 декември 2020

Свети Стефан бил първият от седемте дякони на ранната християнска общност в Йерусалим. Тези дякони били ръкоположени от апостолите чрез възлагане на ръце, след като възникнал конфликт между членовете на гръцката и традиционната еврейска общност за грижите за вдовиците. Дяконите отговаряли за провъзгласяването на вярата, както и за социалните въпроси на общността. Стефан бил „мъж, изпълнен с вяра и Дух Светий,“ (Деян 6,8).
Заради една от своите проповеди Стефан влязъл в конфликт с елинистичните евреи в Йерусалим. „Като станаха някои от синагогата, тъй наречена синагога на либертинци, и от тая на киринейци, александрийци и на тия, що бяха от Киликия и Асия, влязоха в препирня със Стефана“ (Деян 6,9). Те го завели пред синедриона с обвинението на лъжесвидетели, че хулил Мойсей и Закона (Деян 6,9-15). Съдиите видели , че „лицето му беше като лице на Ангел“ (Деян 6,15), но били глухи за пламенната му реч , с която той свидетелствал.
В края на речта си Стефан видял небето да се отваря и славата Божия и Исус да стои отдясно на Бога. Когато казал това, обвинителите му го обявили за богохулник и той бил убит пред градските порти – според преданието пред Дамаската порта – с камъни от насъбралата се тълпа (Деян 7, 54-60).

Превод: catholic-news.bg

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар