Евхаристичното чудо в Етисвил

3 юни 2021

Евхаристичното чудо в Етисвил се случило през 1447 година. Някоя си Анна Фьогтли, която била привърженичка на сатанинска секта, откраднала съда със Светото Причастие от тамошната енорийска църква. После то било намерено близо до оградата, сред растящата там коприва. Хостията се била разделила на седем свързани помежду си части, които приличали на цвете, обгърнато от неземна светлина.
Много папи давали опрощение на греховете на поклонниците, които посещавали църквата, свързана с чудото. Последният от тях бил Папа Пий ХІІ, през 1947 г. Възпоменанието за чудото се чества на четвъртата неделя от Великия пост и следващите два дни.
Най-важният документ за чудото е съдебният протокол от 16 юли 1447 г. на владетеля на Бюрон, Херман фон Рюсег. В него е отбелязано, че в сряда, 23 май 1447 г., от енорийската църква в Етисвил е било откраднато Светото Причастие и че скоро след това Маргерита Шулмайстер, която пасяла свине, го намерила, приличащо на неземно светещо цвете.
След направените разследвания полицията заловила Анна Фьогтли от Бишофинген. Тя веднага признала за престъплението и че промъкнала ръката си през предпазната решетка и откраднала хостията; а когато след кражбата тръгнала покрай гробището, откраднатото Причастие станало толкова тежко, че не можела повече да го носи. Поискала да се освободи от него и го хвърлила безотговорно в копривата.
След това Причастието било намерено от Маргерита Шулмайстер, която дошла наблизо с животните, които пасяла. По необясними причини свинете не искали повече да помръднат и пастирката помолила минаващите двама ездачи да и помогнат. И тогава в копривата забелязали разделената на седем хостия. От парченцата се била образувала роза и светела с необикновена светлина.
Съобщили на енорийския свещеник и той веднага дошъл на мястото, придружаван от всички членове на общината, за да вземе чудото и да го върне в църквата. Когато вдигнал и шестото парченце, пред очите на всички седмото потънало дълбоко в земята. Случилото се било изтълкувано като Божия воля, точно на това място да бъде построен параклис. Оттогава датира почитта към шестте парченца от осветената хостия в църквата на Етисвил. Чрез тях Бог извършил много изцеления. Параклисът и олтарът в чест на чудото били осветени на 28 декември 1448 година.

Източник: miracolieucaristici.org
Превод: catholic-news.bg

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар