Св. Томас Мор и св. Джон Фишър – мъченици за вярата и истината

22 юни 2021

През 1527 г. Хенри VІІІ поискал да анулира брака си с Екатерина Арагонска, за да се ожени отново за Ан Болейн. Започнал съдебен процес, на който епископ Джон Фишър заявил, че е против анулирането на брака и подобно на своя покровител, св. Иван Кръстител, е готов да умре за принципа на неразрушимостта на брачния съюз. Много преди това Фишър написал: „Една мисъл, която ме вълнува дълбоко във връзка с тайнството на брака е мъченичеството на св. Иван Кръстител, който умря, понеже критикуваше нарушаването на брака. Имаше престъпления, привидно много по-тежки, за които Кръстителят можеше да бъде осъден и убит, но нямаше престъпление, по-подходящо от брачната изневяра, което можеше да оправдае проливането на кръвта на този приятел на Младоженеца, тъй като нарушаването на брака не е незначителна обида за Онзи, който по преименуване е напълно Младоженецът.“
През ноември 1529 г. Джон Фишър, който в качеството си на епископ бил член на Камарата на лордовете, се изказал в парламента с предупреждение, че вмешателството на парламента в църковните дела е незаконно. През 1530 г. той и още двама епископи се оплакали на Папа Климент VІІ за незаконните действия на парламента против Църквата.
Скъсването на отношенията между Хенри VІІІ и Рим предизвикало протест сред верните католици. През 1532 г. Томас Мор подал оставка от поста на лорд-канцлер, а през юни същата година Джон Фишър произнесъл публично проповед против подготвяния развод на краля. Въпреки това, през януари 1533 г. Хенри VІІІ се оженил тайно за Ан Болейн, а през март новият кентърберийски архиепископ обявил брака между Хенри VІІІ и Катерина Арагонска за невалиден.
През март 1534 г. парламентът гласувал закона за наследството на трона, като обявил за престолонаследници децата на краля и Ан Болейн, напълно отстранявайки дъщерята на Катерина Арагонска, Мери. Джон Фишър отказал да положи изискваната от приетия закон за измяната клетва за потвърждаване на съгласие с новия ред за наследяване на трона и на 26 април 1534 г. бил хвърлен в затвора Тауър. Хенри VІІІ получил от парламента статут на глава на църквата, което му позволявало да извършва църковен съд.
През ноември 1534 г., в съответствие със закона за измяна, Джон Фишър бил осъден, имуществото му било конфискувано и епископската катедра на Рочестър била обявена за свободна. Фишър бил държан в затвора повече от година, като можел да общува с приятели, но не и със свещеници. Запазено е писмото му до Томас Кромуел, в което той описва непоносимите затворнически условия.
По същото обвинение бил осъден и Томас Мор, който като Джон Фишър също отказал да произнесе клетва за наследяването на трона, тъй като тя противоречала на убежденията му. Той бил затворен в Тауър на 17 април 1534 г.
Джон Фишър бил екзекутиран на 22 юни 1535 г. Голото му тяло било оставено на ешафода до вечерта, а след това било погребано без опело на гробището при църквата «Вси светии», в близост до Лондонската кула. Томас Мор бил обезглавен на 6 юли, същата година. Преди екзекуцията бил спокоен и намерил сили дори да се шегува. След това обезглавените останки на двамата мъченици били погребани в църквата «Св. Петър в окови», в Тауър. Главата на епископ Фишър била изложена на Лондонския мост, но тъй като привличала изпълненото със съчувствие внимание на гражданите, след две седмици била хвърлена в р. Темза.
Въпреки позорната си смърт, Джон Фишър и Томас Мор останали в паметта на следващите поколения като жертви на кралския произвол и беззаконие, а за верните – като мъченици за вярата и истината. На 29 декември 1886 г. Папа Лъв ХІІІ ги причислил към лика на блажените. На 19 май 1935 г. били обявени за светци от Папа Пий ХІ.
В молитвата, посветена на тях, верните молят: «Отче, Ти си утвърдил истинската вяра с венеца на мъчениците. Дай ни по молитвите на светите Джон Фишър и Томас Мор мъжество да станем свидетели за нашата вяра със собствения си живот…»

Подбор и превод: catholic-news.bg

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар