І.2.7. 12 дни за освобождаване от духа на света: 7. Седми ден

Сливане с тълпата

Как всичко потъва днес в сивата маса! Човек губи така лесно убеждението си, само за да не бие на очи. Повтаря безсмислено всяка изтъркана дума и следва най-глупавите моди, само защото и другите правят така.
А християнството иска да формира личности, които имат куража да плуват и срещу течението.

Размишление върху: Поведението на децата от този свят от “Трактат за истинската набожност към Пресветата Дева“ т. (186) и (187)

Исус за фарисеите: „Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето затваряте царството небесно пред човеците; защото нито вие влизате, нито влизащите пускате да влязат“ (Мт 23, 13)

Апостол Петър за изразеното християнско поведение сред света: „И тъй, понеже Христос пострада за нас по плът, и вие се въоръжете със същата мисъл; защото, който е пострадал по плът, престанал е да греши, та през останалото в плът време да живее не вече по човешки похоти, а по воля Божия. Защото стига, дето през миналото време на живота вършихте волята на езичниците, като се бяхте предали на разпътство, похоти (мъжеложство, скотоложство, лоши помисли), пиянство, срамни гощавки и препивки, и на нечестиво идолослужение; затова те се и чудят, че вие не припкате заедно с тях в същото прекомерно разпътство, и ви корят; те ще дадат отговор на Оногова, Който е готов да съди живи и мъртви“ (1 Петър 4, 1-5)

Молитва: Боже, Ти правиш единодушни сърцата на верните; дай на народа Си да обича това, което повеляваш, да копнее за това, което обещаваш, така че в менливото различие на света сърцата ни да бъдат вкоренени там, където са истинските радости. Амин.

Духовно четиво: „Подражание на Христа“ ІІІ част, гл. 36: „Против суетните човешки съдения“

Превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар