Евхаристичното чудо в Тикстла, Мексико

На 12 октомври 2013 г. монс. Алехо Завала Кастро, епископ на епархия Чилпансинго-Чилапа, оповестява с пасторално писмо евхаристичното чудо, станало на 21 октомври 2006 година в Тикстла. В писмото се казва: „Този знак е чудесно свидетелство за Божията любов, показваща реалното присъствие на Исус в Евхаристията. Във функцията си на епископ на диоцеза аз признавам свръхестествения характер на събитията, свързани с кървящата хостия от Тикстла. С настоящото писмо обявявам, че в този случай се касае за `божествен знак`.“
На 21 октомври 2006 г., по време на Светата литургия в Тикстла, град в същата епархия, при една от осветените хостии било забелязано изтичане на червена субстанция. Епископ Алехо Завала свикал богословска комисия за разследване на случилото се, а през октомври 2009 г. помолил д-р Рикардо Кастаньон Гомес, известен с проучването на двете осветени хостии от Буенос Айрес през 1999-2006 г., да поеме ръководството на програмата за научното изследване на случая. Резултатите от изследванията, продължили от октомври 2009 до октомври 2012 г., били обявени на 25 май 2013 г., по време на международен симпозиум, организиран от епархия Чилпансинго по повод Годината на вярата, в който участвали хиляди представители на четирите континента:
1. Анализираната червеникава субстанция показва свойствата на кръв с човешки хемоглобин и ДНК.
2. Две проучвания, проведени от изтъкнати експерти в областта на съдебната медицина с различни методи показали, че субстанцията идва от вътрешността на хостията, което изключва предположението, че кръвта е внесена отвън.
3. Кръвната група е АВ, същата, която била установена при хостията от Ланчано и Торинската плащаница. Микроскопското изследване показало, че отгоре кръвта е съсирена, а в по-долните слоеве е прясна.
5. Били установени също здрави бели кръвни телца, червени кръвни телца и фагоцитиращи макрофаги. Тъканта показвала разкъсвания и възстановителни процеси, също като жива тъкан. 6. При хистопатологичното изследване били открити разпадащи се протеинови структури, указващи за мезенхимни клетки, специализирани клетки с голяма биофизиологична динамика. 7. Имунохимичният анализ показал, че свойствата на тъканта са идентични с тези на сърдечния мускул (миокард). Изхождайки от резултатите на научните изследвания и заключенията, направени от комисията, епископ Алехо Завала огласил с пастирско послание от 12 октомври 2006 г., че:
- за случая няма естествено обяснение;
- няма паранормален произход;
- не може да бъде приписан на враждебна манипулация.
Графиката ясно показва, че кръвта изтича отвътре навън. Ако кръвта била донесена отвън, тя щяла да тече по всички канали. Всички опити за определяне на генетичния профил посредством секвениране били неуспешни. Богословите обясняват, че това било така, защото бащата на Исус е Светият Дух.

Превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар