Евхаристичното чудо на о-в Тумако, Колумбия

През 1906 г. приливна вълна разрушила част от тихоокеанското крайбрежие на Колумбия.Свидетел на страшното природно бедствие станал отец Бернардино Гарсия де ла Консепсион, който в този момент бил в Панама:
Внезапно и неочаквано огромна вълна заля пристанището, бушуващите водни маси нахлуха в пазара и отмъкнаха всичко със себе си. Лодките, които стояха на сушата, бяха захвърлени надалеч. Нещастието бе неописуемо.“
Невредим останал остров Тумако, благодарение на непоколебимата вяра на жителите му в Пресвятото тайнство.
На 31 януари 1906 г., в 10 ч. сутринта земята на малкия тихоокеански остров Тумако се разтърсила за десет дълги минути. Всички жители побегнали ужасени към църквата, за да молят енорийския свещеник, отец Херардо Ларондо, и отец Юлиян, веднага да се организира процесия със Светото Причастие. През това време в морето се образувала гигантска вълна.
Енорийският свещеник раздал всички осветени хостии от съда, като запазил само главната и казал на верните: „Деца мои, да тръгнем всички към плажа и нека Бог бъде милостив към нас!` Утешени от присъствието на Христос в Евхаристията, всички тръгнали към брега, като плачели и се молели.
Отец Ларондо пристигнал на плажа и тръгнал смело срещу чудовищната вълна и когато тя заплашвала да се преобърне, той издигнал с вяра монстранцата с Причастието и направил със сигурна ръка кръст във въздуха. Това бил момент на голяма тържественост. Вълната се приближила още малко, но преди да разбере какво става, народът завикал: „Чудо!“
Сякаш задържана от невидима ръка, вълната, която опустошила крайбрежието, се отдръпнала и морето се успокоило. Всички жители на Тумако били обхванати от невероятна еуфория и с радостно усърдие благодарели на Исус в Светото Причастие за спасението. Чудото станало известно в целия свят, а отец Ларондо получавал писма с молби за молитва от много страни.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар