Свети Жан-Мари Виане. (9) Явленията в Ла Салет

Последните години от живота на енориста от Арс били белязани от три събития, свързани с Дева Мария. Първото е явлението на Светата Дева в Ла Салет, през 1846 година. Второто е обявяването на Непорочното Зачатие на Дева Мария за догма през 1854 година.Третото са явленията на Дева Мария в Лурд, станали през 1858 година. Явленията в Ла Салет оказали силно влияние дърху дейността на Жан-Мари Виане. На 24 септември 1850 г. в Арс изненадващо дошло овчарчето Максимен. Когато енористът разбрал, че ще го види на следващия ден, прекарал много неспокойна нощ, защото още не бил наясно какво точно да мисли за явленията на Дева Мария. На следващия ден се състояла срещата между двамата. Преди това малкият ясновидец се срещнал с помощник-свещеника Реймон, който не го приел особено приятелски. Така че момчето отишло смутено при енориста на Арс.
Поради неясния разговор и мълчанието на момчето Жан-Мари Виане станал в крайна сметка доста скептичен. Накрая Максимен си заминал прибързано. Съмненията на енориста взели такова надмощие, че той дори накарал да изнесат от църквата една картина на Ла Салет. Енорийският викарий Реймон веднага продал недоверието на свещеника на медиите, които и по онова време очаквали подобни сензации. Така скоро било разгласено, че енорийският свещеник на Арс не вярва на явленията в Ла Салет.
Но те били признати през 1851 г. от архиепископа на Гренобъл, а не след дълго също и от Папа Пий ІХ, така че Жан-Мари Виане изпаднал в странното положение да се съмнява в нещо, в което Църквата вярвала. Тези съмнения го измъчвали близо осем години, докато пак Бог не му дал ясен отговор. Един ден дългогодишната несигурност му дошла до гуша и той решил да помоли Мадоната за знак. Бил изпаднал отново във финансово затруднение. Трябвало да бъде платен наема за тридесет бедни наематели в размер на 750 франка. Така че той решил да се обърне към Мадоната от Ла Салет за набавянето на тази сума. Наближавал празникът на св. Мартин, когато трябвало да се направи плащането, но като по чудо този път нямало никакви дарения в писмата, които той получавал всеки ден. В деня на св. Мартин отново прегледал пощата, но в нито едно от писамата нямало пари. Уморен се надигнал от стола, за да се върне в изповедалнята, когато забелязал на пода едно писмо.
Името на подателя липсвало върху плика, но на пощенското клеймо пишело: Ла Салет. С треперщи ръце Жан-Мари Виане отворил писмото и намерил вътре много банкноти. Оказали се точно 750 франка. Преизпълнен с радост от невероятния знак, той отново изложил в църквата изображението на Дева Мария от Ла Салет и веднага върнал вярата си в явленията. Оттогава препоръчвал в проповедите и катехизисите си да се вярва в Ла Салет.

(Следва)

(1) Детство и юношество
(2)Трудностите на семинариста
(3)Каплан на Екюли и призоваване в Арс
(4)Пристигане в Арс
(5)Първите десет години в Арс
(6)“Арс вече не е Арс!“
(7)Насърчаване на почитта към св. Филомена
(8)Боледуване и желание да избяга

Превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар