Дева Мария от Помпей. Историята на бл. Бартоло Лонго

Помпей бил разрушен през 79 г. пр.Хр. През ІV в. в областта се заселили християни. Ранни сведения показват, че там била издигната голяма църква, посветена на Спасителя, за която се грижели бенедиктинци. С времето църквата се разрушила и на мястото и бил построен малък параклис. Земите били дадени впоследствие на един неаполитански благородник, който допуснал имението да западне. Местни жители получили правото на попечителство и Вале ди Помпеи станала една от осемнадесетте енории, в които свещеникът бил избиран от народа. В статия от 1891 г. се казва: „Преди 20 години църквата беше малка и срутена; бедността в района не позволяваше да има и едно училище; жителите бяха суеверни, много от тях бяха крадци.“
Един мирянин – Бартоло Лонго – и жена му променили облика на енорията.
Бартоло Лонго, основателят на светилището на Дева Мария, Царица на Броеницата, е роден през 1841 г. в семейството на лекар. Следвал право, но по време на студентството си се присъединил към една секта и бил ръкоположен за свещеник на Сатаната. Той се подигравал публично на християнската вяра и правел всичко, което било по силите му, за да подкопава католическото влияние. Един ден добър приятел му разкрил добротата на Христос и го срещнал с отеца-доминиканец Алберто Раденте, който се отличавал с дълбока привързаност към Дева Мария и насърчавал почитането на Броеницата. При кръщението си Бартоло приел името на Мария, в която виждал прибежище на грешниците и бил убеден, че на нея дължи обръщането си, след което поискал да живее в покаяние и да служи на църквата, която толкова жестоко бил обиждал. Дал обещание да се труди за бедните и страдащите. Публикувал брошурата „Броеницата на Новия Помпей“ и направил всичко възможно за разпространяване на почитта към Дева Мария. Една вечер, когато се разхождал край разрушения от плъхове и гущери изоставен параклис, Бартоло имал дълбоко преживяване, за което написал: „Когато размислях за положението си, усетих силно чувство на отчаяние и едва не се самоубих. Тогава чух ехо от гласа на монаха Алберто, който повтаряше думите на блажена Дева Мария: `Ако търсиш спасение, разпространявай Броеницата. Това е обещанието на Мария.` Тези думи просветлиха душата ми. Паднах на колене. Ако е истина, не бих искал да напусна тази долина, докато не разпространя Броеницата ти.“ Бартоло Мария подбудил местни жители да му помогнат да реставрира порутената църква. След това една вечер поканил хора да се молят заедно с Броеницата. Дошли обаче само няколко любопитни деца.
Въпреки че смелият апостол на Броеницата посетил всяка хижа и всяка къща в селото, за да раздава броеници, медальони и кураж, апостолатът му имал незначителен успех. Хората обичали Дон Бартоло и го уважавали, но те не разбирали нито Броеницата, нито пък искали да научат нещо за нея.Тогава през 1873 г. Бартоло организирал фестивал за празника на Светата Броеница. Опитът не сполучил. Времето било дъждовно, а проповедникът говорел на правилен италиански, вместо на местния диалект, който хората разбирали. На следващата година Бартоло отново организирал същия празник и успехът не бил по-голям, но той научил някои от хората да молят Броеницата. На третата година поканил на двуседмична мисия свещеници-редемптористи. Преди това завършил напълно реставрацията на малката църква. Мисията, която била благословена от епископа, имала успех. Всъщност епископът настоял да се построи по-голяма църква и Вале ди Помпеи да стане място за поклонничество. Бартоло последвал намерението, като най-напред потърсил картина на Дева Мария на Броеницата. По онова време църковният канон изисквала свещените картини да са нарисувани с маслени бои на платно или дърво. Съобщили му за такава картина, която била съхранявана в един манастир и закупена от магазин за стари вещи за 3,40 лири. Картината не изглеждала никак добре, но след кратко колебание Бартоло я взел и организирал пренасянето и в Помпей. Художник-аматьор положил усилия да реставрира картината след пристигането и в енорията и на 13 февруари 1876 г., датата, на която се основало тамошното Братство на Броеницата, тя била изложена в църквата. След това картината била реставрирана още два пъти – през 1880 г. и през 1965 г. На 8 май 1876 г. бил положен основният камък за новата църква, посветена на Дева Мария на Броеницата. Триста души осигурявали по едно пени на месец за строежа. За един месец станали четири необясними излекувания, а между 1891 – 1894 официално било съобщено за стотици чудеса. Бартоло и съпругата му, графиня Марианна Фарнаро де Фуско, предали новата църква на Папата, който оттогава има грижата за светилището. Картината била коронясана в деня на освещаването на новото светилище. След третото и реставриране Папа Павел VІ пише: „Точно както бе възстановена и украсена картината на Дева Мария, така тя трябва да направи, за да се възстановят всички християни в себе си, да се обновят и обогатят.“ Папа Павел VІ поставил на главите на Исус и Мария две нови скъпоценни корони, направени от пожертвования на хората.
Докато се строяла новата църква Баротло и жена му извършили много милосърдни дела – те построили дом за малки момиченца без родители. Най-напред били приети петнадесет деца – по едно за всяка тайна от Броеницата. Построен бил и хоспис за момчета, чиито бащи били в затвора, и също такъв хоспис и за момичета. Основана била конгрегацията „Дъщери на Светата Броеница от Помпей“, която започнала да се грижи за светилището и прилежащите му сгради. Основан бил и Трети доминикански орден към светилището.
През октомври1883 г. била съставена молитвата към Царицата на победата, която се моли особено на 8 май и в първата неделя на месец октомври по целия свят. Молитвата съдържа искане, за което се вярва, че е отправено от Дева Мария до дете, излекувано в Помпей: „Който поиска някаква услуга от мен, нека измоли три деветници за изпросване на благодати и три благодарствени.“
Бартоло Лонго е обявен за блажен от Папа Йоан Павел ІІ на 26.10.1980 г. и провъзгласен за „Човек на Мадоната“ и „Апостол на Броеницата“ и многократно споменаван в енцикликата „Rosarium Virginis Mariae“.

Подбор и превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар