І.2.9. 12 дни за освобождаване от духа на света: 9. Девети ден

Неистина

Истината вече няма никакво значение за света. Лъжа, преструване и лицемерие владеят живота. Всеки иска да изглежда такъв, какъвто не е. Хитрата престореност и безскрупулно мамене се възхваляват като усърдие, така че и самите верни са се заразили от това зло.
Христос е бил така чист, като кристал. В него не е имало измама и лъжа. Правдивост на думи и дела, правдивост на всяка цена – това е целта, която християнинът си поставя.

Размишление: „Никакво съгласие с духа на света“ (из „Любовта към Вечната Мъдрост“ на св.Луи-Мари Гриньон дьо Монфор):
Освен това не бива да вземаме пример от външното държание на децата на света; не бива да приемаме техния начин на обличане, живеене, хранене и другите задължения на живота. Това е по-важно, отколкото си мислим.
Не бива нито да вярваме на грешните норми на света, нито да ги следваме; не бива да мислим, да говорим и да постъпваме като децата на света. Техните принципи са толкова различни от учението на вечната мъдрост както нощта от деня и смъртта от живота. Изпитайте само техните мисли и думи: Колко лошо мислят и говорят тези светски хора за всички големи истини! Те не лъжат открито; те прикриват лъжите си под вида на истина. Мислят си, че не лъжат, а всъщност го правят. В повечето случаи те не одобряват открито греха, но говорят за него, като че ли е добър и порядъчен или е маловажен и без значение. Светът се е научил от дявола на маневреност, с която умее да прикрива греха и лъжата; и в това е злината му, за която Иван Евангелист говори: „Цял свят лежи в злото“. Това важи днес повече отколкото всякога.
Трябва да отбягваме компанията на хората колкото се може повече и не само на онези от светските люде, която е разрушителна и опасна, но и на онези от някои благочестиви, доколкото тя е безполезна и с която само си пилеем
времето.“

Изискването на Исус към нас: „Но думата ви да бъде: да, да; не, не; а каквото е повече от това, то е от лукавия“ (Мт 5, 37).

Исус разобличава сатаната като баща на лъжата: „Исус им рече: да беше Бог ваш Отец, щяхте да Ме обичате, понеже Аз съм излязъл и дохождам от Бога; защото Аз не съм дошъл от Себе Си, а Той Ме прати. Защо не разбирате речта Ми? Защото не можете да слушате словото Ми. Ваш баща е дяволът; и вие искате да изпълнявате похотите на баща си. Той си беше открай човекоубиец и не устоя в истината, понеже в него няма истина. Кога говори лъжа, своето говори, защото е лъжец и баща на лъжата“ (Ив 8, 42-44).

Молитва: Молим Те, Господи: Утешителят, който поризхожда от Теб да освети духа ни и да ни води според обещанията на Твоя Син само в истината. Амин.

Духовно четиво: „Подражание на Христа“ част ІІ, гл. 4: „За чистотата на ума и простотата на сърцето“

Превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар