Евхаристичното чудо в Париж

Много документи съобщават за евхаристичното чудо в Париж. Италианският историк Джовани Вилани посветил на случилото се една глава в прочутата си седемтомна „Storia di Firenze“.
През 1954 г. е издадена книгата на мадам Моро-Рандю „La vie des jardins à Paris“, с предговор от монс. Туза, епископ на Париж, в която авторката представя подробни изследвания, които е направила във връзка с чудото. След прецизна проверка на документите тя се убедила в автентичността на писмените извори.
Най-известното произведение, в което се споменава това евхаристично чудо е „L’histoire de l´église à Paris“ от френския архиепископ монс. Руп. В него той разказва за служението на Симон Матифа де Бюзе, който оглавявал епархия „Св. Дени“ от 1290 до 1304 година.
„На 2 април 1290 г., Великден, човек на име Жоната получил срещу подкуп една осветена хостия. Той мразел католическата вяра и не вярвал в реалното присъствие на Христос в осветената хостия. Неверникът пробол с нож хостията и от нея потекла кръв. Мъжът се изплашил силно и опитал да се освободи от нея, като я хвърлил в огъня. Но хостията се издигнала над огнището. След това той пробвал да я унищожи във вряла вода, но тя отново се понесла във въздуха и приела формата на кръст. Накрая слязла в купата на една набожна жена, която веднага я занесла на енорийския свещеник в църквата „Saint-Jean-en-Gréve“. Там хостията била съхранявана в малка монстранца, докато по време на революцията изчезнала.
Свидетелство за това чудо е договорът за покупка от 1291 г. на крал Филип Хубави за къщата на Жоната и папската була на Бонифаций VІІІ, с която било наредено превръщането на дома в ораториум. Хората в Париж по това време преименували улицата, на която станало чудото от Рю-дьо-Жарден на„Rue du
Dieu bouilli“ (улица на врелия Бог). Всяка втора неделя от Предколедното и Великопостното време в параклиса се провежда евхаристично тържество.

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар