Бл. Михал Сопочко

Михал Сопочко (*1.11.1888, в Новосади – †15.02.1975, в Бялисток) бил изповедник и духовен наставник на света Фаустина Ковалска, основател на женската монашеска конгрегация „Сестри на Милосърдния Исус“.
Започнал да следва богословие през 1910 г. във Вилнюс. Бил ръкоположен за свещеник на 15 юни 1914 година. Служил като каплан в енорията Таборишки. През 1918 г. получил разрешение от църковните власти във Вилнюс да отпътува за Варшава, за да следва теология във Варшавския университет. Разболяване, както и политическата ситуация в Полша попречили на следването му. Отец Сопочко пожелал доброволно да стане военен свещеник. През 1919 г. имал възможност да започне да учи нравствено богословие във Варшава. По време на следването си учел допълнително и в педагогическото висше училище. На 1 март 1926 г. получил докторска степен по нравствено богословие.
От 1927 до 1928 г., като ръководител на военните свещеници, бил назначен за духовен отец в семинарията и ръководител на катедрата за пасторална теология във Вилнюския университет.
Научните изследвания на Михал Сопочко били свързани главно с дисертацията му и се отнасяли до проблемите на възпитанието. За да събира материал за работата си, той предприел пътувания през 1930 г. до различни западни градове, където посещавал билиотеките. Това пътуване било плодотворно за него както по отношение на научните му интереси, така и за вярата. Освен дисертацията той пишел научни статии. В областта на пасторалната теология Михал Сопочко е автор на статии за църковната енциклопедия, изнасял лекции и се занимавал с научна публицистика. Ангажиран все повече с научна работа, той помолил военния епископ и архиепископа за освобождаване от служението като военен духовник и от функцията на духовен отец.
След хабилитацията на 15 май 1934 г. бил назначен от министерството на вероизповеданията за доцент във Варшавския университет, получил същата титла и в катедрата по пасторана теология на университета „Стефан Батори“ във Вилнюс.
От 1932 г. бил един от изповедниците в Конгрегацията на сестрите на Божията Майка на Милосърдието във Вилнюс. През 1933 г. се срещнал със сестра Мария Фаустина Ковалска и станал нейн духовен наставник. По негова инициатива е изработено първото Исусово изображение на Божието Милосърдие, според явлението, което получила св. Фаустина. А когато тя напуснала Вилнюс през 1936 г., той продължил да поддържа контакт с нея. Тази среща била решаваща за неговия бъдещ живот и за мисията му. Разработил богословие на Божието Милосърдие, което представял в научни публикации.
През 1942 г. Гестапо търсело да залови Сопочко, поради което се наложило той да избяга от Вилнюс. Върнал се през 1944 година. През 1947 г. бил заплашен с депортиране в Сибир. През юли същата година бил поканен от архиепископ Ялбржиховски да се заеме с нови задачи в Бялисток, където пристигнал през август 1947 г.
В духовната семинария той изнасял лекции по катехизация, педагогика, психология и история на философията, бил изповедник на студентите и водел духовни упражнения. Съставил правилата на ордена за новооснованата конгрегация на Сестрите на Милосърдния Исус.След претърпяна катастрофа през 1962 г. в Закопане, бил принуден да се пенсионира.
През 1965 г. чрез архиепископа на Краков, Карол Войтила, започнал информационният процес за беатификация на сестра Мария Фаустина Ковалска. В него бил ангажиран и о. Сопочко. Той подготвил пътя за набожността към Божието Милосърдие. По негов съвет сестра Фаустина записвала явленията и мистичните си преживявания в дневник. Благодарение на него било нарисувано и разпространявано изображението на Милосърдния Исус с надпис „Исусе, уповавам се на Тебе“.
В знак на признателност за многостранните му заслуги за Църквата и за архиепархия Бялисток, Михал Сопочко бил назначен през 1972 г. за каноник.
Починал в стаята си, на 15 февруари 1975 г., в събота вечерта, деня, в който Църквата възпоменава свети Фаустин, патрон на сестра Фаустина Ковалска. Тленните му останки били положени в гробището „Успение Богородично“, в Бялисток. На 30 ноември 1988 г. били ексхумирани и препогребани в църквата на Божието Милосърдие в Бялисток. През 1993 г. започнало делото за неговата беатификация. Папа Йоан Павел ІІ обявил през 2004 г. героичните му добродетели. На 17 януари 2007 г. Папа Бенедикт ХVІ издал декрет за признаване на чудо, извършено по застъпничеството на о. Сопочко. На 28 септември 2008 г. кардинал Анджело Амато прочел в църквата на Божието Милосърдие в Бялисток указа на Папа Бенедикт ХVІ за причисляване на Михал Сопочко към лика на блажените.
Денят за възпоминанието на блажени Михал Сопочко в литургичния календар на Католическата църква е 15 февруари.

Подбор и превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар