Евхаристичното чудо в Буенос Айрес – чудесата през 1992, 1994 и 1996 година (1)

В енория „Санта Мария ди Буенос Айрес“ се случили три евхаристични чудеса през 1992, 1994 и 1996 година. Тогавашният архиепископ на Буенос Айрес, а днес Папа Франциск натоварил професор Рикардо Кастаньон Гомес с изследването на чудото, станало на 15 август 1996 г.

През 1992 г. служещият Евхаристията намерил след Литургията на 1 май парчета от осветената хостия върху корпорала. Той направил това, което Църквата предписва в подобен случай. Свещеникът поставил хостията в съд, пълен с вода, който след това трябвало да се съхранява в тавернакула до разтварянето на хостията. На следващия ден няколко свещеници проверявали непрекъснато какво се случва, но нищо не се променяло. След седем дни, на 8 май, те отворили тавернакула и видели, че частиците от хостията са добили червеникав цвят, подобен на този на кръвта. Следващата неделя, 10 май, по време на двете вечерни Литургии, върху патените, които свещениците използват при раздаването на хостиите, започнали да се забелязват малки капчици кръв.
Когато на 24 юли 1994 г., по време на Литургията за деца свещеникът извадил съда с хостиите от тавернакула, той видял, че по стената му се стичала капка кръв.
На 15 август 1996 г. отново трябвало да бъде поставена във вода една осветена хостия, която паднала на пода при раздаване на Причастието, по време на Литургията за празника Успение Богородично. Няколко дни по-късно, на 26 август, един от свещениците, служещи Евхаристията, отворил тавернакула и видял, че хостията се била превърнала в кървяща плът.
Веднага за тази метаморфоза били уведомени архиепископа на Буенос Айрес, кардинал Антонио Кварасино и епископа Хорхе Марио Берголио. Той помолил свещеника всичко да бъде заснето от фотограф. Снимките били направени на 6 септември 1996 г. и изпратени в Рим.
Тъй като и след няколко години не били забелязани някакви признаци за процес на гниене, днешният Папа Франциск, който междувременно вече бил станал архепископ на Буенос Айрес, разрешил провеждането на обстойно изследване. Проба от тъканта на плътта, в която се била превърнала хостията през 1996 г., била изследвана в института по съдебна медицина. Било установено, че със сигурност се касае за част от човешко сърце. След това институтът по патология установил, че се касае за сърцето на мъж, който е жив. Клетките били живи. При това източникът на пробата не бил посочен на съдебните медици, за да не бъдат повлияни резултатите от изследването. През същата година нови изследвания – този път на хостиите от 1992 и 1996 г. били възложени на проф. Рикардо Кастаньон Гомес от Боливия, специалист по невропсихофизиология.

Следва: Показанията на професор Гомес

Превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар