Евхаристичното чудо в Канозио

Евхаристичното чудо в Канозио станало през 1630 година. Тамошният енорийски свещеник спасил благодарение на непоколебимата си вяра своята енория от катастрофално наводнение от придошлата река Майра, като я благословил със Светото Причастие. Много от тези, които присъствали на чудото, се обърнали към Господ. И днес жителите на Канозио възпоменават това чудо с празник, в дните около Тяло и Кръв Христови.
Канозио било по това време малко село в епархия Салуцо. Населението било много повлияно от калвинизма и страняло от Католическата Църква. Няколко дни след празника Тяло и Кръв Христови водите на р. Майра излезли от коритото й поради силните дъждове. Те откъснали огромни скални блокове от планината над селото, които заплашвали да се стоварят върху него. Придошлата река ставала все по-голяма и опасността нараствала.
С камбанен звън енорийският свещеник дон Антонио Рейнарди призовал енорията за молитва. Селото обещало всяка година по време на празника Тяло и Кръв Христови да празнува, ако бъде пощадено от природното бедствие. Дон Рейнарди взел монстранцата със Светото Причастие, запял “Misere” и тръгнал заедно с няколко верни. Когато дал благослова, дъждът престанал, а реката се укротила. Това събитие укрепило вярата на жителите на селото. До ден днешен те спазват обещанието си за празника в чест на чудото. За съжаление през войните и размириците изгорял енорийският архив, така че за чудото се е запазило само копие от свидетелството на енорийския свещеник.

Подбор и превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар