Св. Франциск Салски

Свети Франциск Салски е роден през 1567 година във Високите Алпи в днешна Швейцария. Неговия баща бил знатен управник и имал 13 деца. Франциск бил най-големият от тях. От малък бил възпитаван в католическата вяра. Основно влияние имала неговата майка. Омъжила се, когато била на 15 години. Мъжът и бил на 45 години. Тя възпитала 13 деца и умеела да намира време за всичко, била много работлива, систематична, спокойна и предвидлива. Точно примерът на неговата майка бил за Франциск примерът, който препоръчал на хората живеещи в света, за да могат и между многото ангажименти да умеят да се съединяват с Господ Бог.

Франциск получил основно образование и след това, когато бил на 15 години, заминал за Париж, за да следва. Следвал в Сорбона теология и Библия, след като научил еврейски и гръцки. По време на това следване бил завладян от съмнения дали ще бъде спасен и дали не е предназначен за ада. Точно тогава във Франция се появил Калвин с неговото учение за предопределението. Франциск си възвърнал спокойствието, едва когато напълно се отдал на грижата на Дева Мария в една от църквите.

Послушен на волята на баща си, започнал да следва право, което могло да му отвори път към чиновническата кариера. Въпреки огромното недоволство на баща си, Франциск отишъл при своя епископ, за да го приеме за един от неговите духовници. Ръкоположен бил за свещеник през 1593 г. (на 26 години), с неохотно разрешение от родителите.

Година след това, с позволение на епископа, Франциск заминал като мисионер за окръга Чаблаис, за да утвърди вярата на католиците и за да възвърне за Христос тези, които са отпаднали от вярата и са минали към калвинизма. Помежду многото трудности Франциск трябвало да се преборва с високите Алпи, достигащи в онези места над 4000 метра. Посещавал села и отделните къщи на селяните. Имал дар да контактува с простите хора, умеел да ги убеждава, своите срещи украсявал със златно чувство за хумор. На стените и оградите разлепвал брошури – накратко обясняващи истините на вярата. Може би точно затова Църквата провъзгласила Свети Франциск Салски за покровител на журналистите.

Сред неговите добродетели на първо място била невероятната благост. По натура бил прибързващ и лесно избухлив. Но след дълголетна работа върху себе си съумял да придобие толкова много доброта и сладост, че го сравнявали със самия Христос.

В контактите си с другите хора изповядвал правилото: „Повече мухи ще се хванат с капка мед, отколкото с бъчва оцет”. Според преданието по този начин щял да върне към Църквата няколко десетки хиляди калвинисти. В своето пламенно апостолство Франциск стигнал дотам, че преоблечен отишъл в Женева и посетил главата на Калвинистката Църква Теодор Безе, опитвайки се да го склони да се върне в лоното на Католическата Църква. Франциск повторил посещенията си три пъти, въпреки че това не донесло конкретни резултати.

Когато бил на 32 години, Папа Климент VIII го ръкоположил за епископ. На 35 години станал епископ на Женева. С присъщата за него пламенност веднага се захванал с това дело. Започнал с посещение на 450-те енории от неговата епархия, по-голямата част от които били разположени в Алпите. Неуморно проповядвал, изповядвал и посещавал манастири.

Сътворил нов идеал за набожност – вътрешният духовен живот, практикуван в манастирите изнесъл навън, за да „показва пътя на тези, които живеят в света”.
През 1604 г Франциск се запознал със света Йоанна Франциска де Шантал и с нейно сътрудничество основал нов орден на сестрите на Посещението на Дева Мария. През 1618 г орденът бил одобрен от папата.

Починал внезапно в Лион, по време на завръщането му от срещата с краля на Франция, на 28 декември 1622 г. Неговото тяло е пренесено в Аннеси, където е погребано в църквата-майка на сестрите на Посещението на Дева Мария, чийто орден бил основал.

Папа Пий XI го провъзгласил за покровител на журналистите и на католическата преса (1923). Също така е почитан като покровител на нас Салезианите на Дон Боско.
Към най-известните му книги принадлежат: Филотеа, тоест въведение в религиозния живот (1608) и Теотим, книга за Божията любов (1616). Останали са също много негови писма (около 1000).

Отец Мартин Илек

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар