Евхаристичното чудо в Брюксел (1370 г.)

В катедралата на Брюксел има произведения на изкуството, които документират евхаристичното чудо, станало през 1370 година, когато безбожници започнали да бодат с ножове откраднатите преди това осветени хостии. Тогава от тях потекла кръв.
През различните епохи за хостиите, с които станало евхаристичното чудо, били изработени множество монстранци, които се намират в старинния параклис на Пресветото Тайнство до катедралата, който днес е музей. Също така, по стените има гоблени от ХVІІІ век, които изобразяват чудото.
Петте големи витражи от страничния кораб на църквата представят епизоди от случилото се. Изрисуваните стъкла са изработени между 1436 – 1870 година, като първите две са дарени от белгийските крале Леополд І и Леополд ІІ. Другите са дарения от благороднически семейства от Белгия. Първите десет стъкла (осем в десния кораб и две в левия) пресъздават историята на чудото, както то се е запазило в Брюксел според преданията от ХV век.
Старинен документ съобщава, че през есента на 1369 г. богат търговец от Ангиан минавал през една католическа провинция и наредил да бъдат откраднати няколко осветени хостии. На първите три витража е изобразено как търговецът поръчал на млад мъж от Лувен да извърши злодеянието. Но няколко дни по-късно търговецът бил убит по мистериозен начин. Вдовицата му помислила, че това е Божие наказание и побързала да се отърве от хостиите, като ги подарила на приятели на своя мъж, които също били противници на вярата.
На Велики Петък 1370 г., по време на Литургия, те проболи с презрение хостиите (витражи 4 и 5), които внезапно пак започнали да кървят. Това обезпокоило съвестта на виновниците и те продали хостиите на един заможен човек. Той веднага разказал историята на свещеника от църквата „Notre Dame de la Chapelle“ в Брюксел (витражи 6-7), а осквернителите били осъдени на смърт от херцога на Брабант (витражи 8-9). След това хостиите били внесени с тържествена процесия в катедралата „Св. Михаил и св. Гудула“ (витраж 10).
Това евхаристично чудо заело важно място в историята на Брюксел и се превърнало в национален символ.

Източник: miracolieucaristici.org
Превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар