Блажени отец Ото Нойрурер

Блажени Ото Нойрурер е роден на 25 март 1882 г. в Пилер, Тирол. Той бил дванадесетото дете на мелничаря Петер Нойрурер и съпругата му Хилдегард. Тъй като у него много рано се проявило желание да стане свещеник, през 1895 г. започнал да учи в гимназията в Бриксен. След завършването следвал теология. Бил ръкоположен за свещеник през 1907 г. в Бриксен. Няколко години работил в Инсбрук, а през 1932 г. бил назначен за енорийски свещеник в Гьотцен.
Бил арестуван на 15 декември 1938 г. от Гестапо, тъй като помогнал на млада, бременна жена да избегне сватбата с един разведен и брутален член на СС, който бил напуснал Църквата. Бил поставен в затвора в Инсбрук, а на 3 март 1939 г. бил депортиран в Дахау. Там правел впечатление на другарите по съдба със симпатията си към хората и добротата си. Постоянно давал от оскъдния си хляб на изгладнели другари. Много страдал от нечовешката система и прищявките на есесовците. На 26 септември бил преместен в Бухенвалд.
Там също действал като духовен наставник. През април 1940 г. бил помолен от един затворник в лагера да бъде подготвен духовно, за да се върне в Църквата. Въпреки че религиозните действия били забранени в концлагера с риск за живота, Ото Нойрурер и събратът му Матиас Шпанланг от Австрия започнали подготвителния катехизис. Но някой ги наклеветил. За наказание Ото Нойрурер бил обесен с главата надолу. Смъртта била констатирана след 34 часа, на 30.05.1940 г. Той не се съпротивлявал срещу обесването. Тихо стенел и се молел, докато загубил съзнание. По същия начин бил екзекутиран и приятелят му, отец Шпанланг.
Тялото на отец Нойрурер било изгорено. Урната му била погребана в Гьотцен, на 30.06.1940 г. Некрологът за него написал блаженият Карл Ламперт, викарий на Апостолическата администрация в Инсбрук-Фелдкирх, който така станал причина и за своето арестуване, тъй като посочил мястото, на което починал о. Нойрурер и с думите „…ние никога няма да забравим смъртта му“ подготвил пътя и за своето мъченичество.
Отец Ото Нойрурер е обявен за блажен през 1996 г. от Папа Йоан-Павел ІІ. Той е покровител на семействата и на брака.

Блажени отец Ото Нойрурер, моли се за нас!

Цитати

„Сега се казва, че за немския народ е добро това, което му е от полза, лошо е, което вреди на немския народ. По този начин немската кръв и немската раса се поставят на мястото на Бог, който единствен е мерилото за добро и лошо и има право на това. Ето защо това е една лъжлива доктрина.“ (Из проповед на о. Нойрурер)

„Ето, това е всичко. Нищо повече нямам.“ (С тези думи Нойрурер изсипал цялото съдържание на портфейла си върху кухненската маса на една току-що овдовяла жена, майка на три деца)

„Господ Бог изпрати това, той ще помогне и да го понасяме.“ (при арестуването му)

„Господа! Недейте да увъртате! Това не е толкова срещу мен, колкото срещу Църквата и религията. Аз само си вършех работата. Ако това трябва да е неправда, тогава съм готов да умра за нея.“ (При разпита в Гестапо)

„Не се обезсърчавайте! Каквото идва, трябва да приемем като изпратено от Господ!… Молете се да не стана малодушен; ще дойдат всевъзможни неща, но трябва всичко да се понесе.“ (Към посетителка в затвора)

„А, човек не може да бъде толкова лош.“ (Нойрурер не може да повярва на предупрежденията на другите затворници за есесовците)

„Господ Бог ме постави на това място, затова трябва да си гледам работата прилежно и съвестно. Дали ме вижда есесовецът или не, това няма значение. Господ Бог ме вижда винаги. Това има значение.“ (В концлагера, по време на принудителния труд)

„Дадох на отговорника за инструментите едно парченце. Не ми се сърди. Гледаше ме с такива тъжни очи. Не можех иначе. Не се сърди. Ама виж, не мога другояче; даже нямаше да ми се яде, ако не бях дал на другия нищо.“ (На приятел, който настоявал о. Нойрурер да изяде хляба си сам, вместо да го раздава)

Подбор и превод: catholic-news.bg

(Следва)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар