Евхаристичното чудо в Кашия

Евхаристичното чудо в Кашия се случило през 1330 година. Един тежко болен селянин повикал свещеника, за да приема Св. Причастие. Духовникът поставил осветената хостия между страниците на молитвеника, вместо в цибориума. Когато пристигнал при болния и отворил книгата, с ужас забелязал, че хостията се е превърнала в плът, от която изтичала кръв. С нея били пропити и двете страници на молитвеника.
Свещеникът се разкаял за немарливостта си и се отправил към Сиена, за да се изповяда при известния проповедник отец Симоне Фидати от Кашия, в манастира на августинците. О. Симоне, свят човек, му опростил греховете и го помолил да задържи обагрените с кръв страници.
Много папи разрешавали опрощение за греховете при почитане на чудото. В църковен документ от 1687 г. е цитирана стара книга от августинския манастир, в която има много бележки за чудото. То се споменава и в общинските наредби на Кашия от 1387 година. В тях се казва всяка година за празника Тяло и Кръв Христови реликвата да се носи в тържествена процесия през целия град, следвана от църковните и светски власти и от народа.
През 1930 г., в чест на 600 годишнината от чудото в Кашия е организиран евхаристичен конгрес за цялата Нурсийска епархия. По този повид била изработена ценна дарохранителница и всички документи във връзка с евхаристичното чудо били публикувани.
Реликвата може да се види в базиликата на св. Рита в Кашия.

Подбор и превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар